Gerda Postelmans (Ecolo/Groen) moet in principe de volgende schepen van Cultuur worden in Sint-Pieters-Woluwe. Alleen liggen zowel Défi als het CDH van burgemeester Benoît Cerexhe dwars. Postelmans is te Nederlandstalig voor de post.
Sint-Pieters-Woluwe: 'Te Nederlandstalig' om schepen van Cultuur te worden
Huidig schepen van Cultuur Raphaël Van Breugel (Ecolo/Groen) besliste recent om zich terug te trekken uit de politiek. De lokale afdeling van de groenen koos daarop Gerda Postelmans als opvolgster. Deze dinsdag moet het schepencollege de benoeming in principe bevestigen.
Alleen blijkt er een kink in de kabel. Gerda Postelmans, die door haar lokale afdeling als drietalig (Nederlands, Frans, Engels) wordt omschreven en al sinds de jaren 1970 in het Brussels gewest woont, wordt door verschillende partners uit de meerderheid als te Nederlandstalig ervaren.
Une sensibilité néerlandophone
Voor een goed begrip: in de gemeente, die lange tijd een FDF-bastion was, is er met Helmut De Vos (CD&V) al een schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden (cultuur inbegrepen).
"Mevrouw Postelmans is welkom in het college, maar niet met deze bevoegdheden,” zegt burgemeester Benoît Cerexhe in La Libre. “Bij gemeenschapsmateries begrijp ik de wens om een Franstalige schepen te hebben. Mevrouw Postelmans heeft dan wel de eed afgelegd in het Frans, elle a une sensibilité néerlandophone (ze heeft een Nederlandstalige horizon, red.). Onze partners zouden de bevoegdheden maar beter herverdelen.”
"Het gaat niet enkel over taalkennis maar ook over culturele referenties. Hoe goed kent ze de Franstalige cultuur?"
Ook Défi, dat van de verdediging van de Franstaligen lange tijd haar handelsmerk maakte, zit op die lijn.
In de oppositie stelt ook Alexia Bertrand (MR) zich vragen bij de keuze. “Ik was altijd een voorstander van Nederlandstalige schepenen die meer bevoegdheden kregen dan enkel Nederlandstalige aangelegenheden,” vertelt ze in vlekkeloos Nederlands. “Maar met gemeenschapsbevoegdheden ligt dat toch moeilijker, te meer er al een schepen voor Nederlandstalige Cultuur is."
"Het gaat niet enkel over taalbeheersing, maar ook over culturele referenties. We hebben een groot cultuurcentrum waar bijvoorbeeld veel Franstalige muziek wordt geprogrammeerd. Hoe goed kent ze die Franstalige cultuur?”
Gerda Postelmans zelf en eerste schepen Caroline Lhoir waren dinsdagvoormiddag niet bereikbaar voor een reactie. In La Libre legt Lhoir uit dat Benoît Cerexhe al een tiental dagen afwist van de voordracht van Postelmans, maar geen bezwaar had aangetekend.
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Politiek , Gerda Postelmans , Benoît Cerexhe , Caroline Lhoir , Alexia Bertrand , taalkwestie , nederlandstalig , Nederlands