| Uit documenten blijkt ook dat de man recht had op erkenning als vluchteling in ons land (archiefbeeld).

Soedanese vluchteling die mocht blijven toch uitgewezen

VT
© BRUZZ
23/12/2017

Een Soedanese vluchteling is door de Dienst Vreemdelingenzaken teruggestuurd naar zijn thuisland ondanks het feit dat hij recht had op asiel in ons land en van een Belgische rechter niet uitgewezen mocht worden. De man heeft een papier ondertekend dat zijn uitwijzing mogelijk maakte, maar dacht zelf dat het om een regeling ging waardoor zijn familie geld zou ontvangen. Dat meldt De Morgen vandaag.

De man had begin september wel degelijk asiel aangevraagd in België, maar trok die aanvraag opnieuw in toen de komst van de Soedanese identificatiemissie bekend geraakte. Hij zat toen in een gesloten centrum, en vertrouwde de zaak niet.

Zijn advocate startte daarop een procedure op om hem uit het gesloten centrum te krijgen. Hij zou er met psychologische problemen kampen. Ondertussen verscheen de man voor de identificatiemissie en werd hij door de Dienst Vreemdelingenzaken uitgewezen, hoewel zijn advocate net uitstel had verkregen en zijn uitwijzing door een rechter verboden werd, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Dat schrijft De Morgen.

'Dacht dat het om een financiële regeling ging'

De man had zelf een papier ondertekend dat zijn uitwijzing definitief maakte, maar dacht zelf dat het om een regeling ging waardoor zijn familie 20 euro zou ontvangen. "Als ik wist dat het papier over mijn deportatie ging, dan had ik het niet getekend", zegt de man vanuit Khartoum aan De Morgen. "Ik dacht dat het ging over 20 euro aan steun voor familie in Soedan."

Eenmaal terug in Soedan belandde hij bij de Soedanese inlichtingendiensten. Daar is hij naar eigen zeggen niet gefolterd, maar werd hij wel gedurende vier uur ondervraagd. Hij laat weten dat de ondervraging erg beangstigend was, maar wil niet vertellen waarom.

Conflictregio

Een brief van het Commissariaat-generaal voor vluchtelingen en staatslozen (CGVS) toont aan dat hij wel als vluchteling erkend zou worden in ons land. Hij komt namelijk uit een regio, Noeba, die automatisch erkenning tot vluchteling geeft. Het CGVS beschouwt dat gebied als een conflictregio.

Het CGVS stuurde de brief op 24 oktober naar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om hem op de hoogte te brengen van het beleid.

Het kabinet-Francken heeft nog niet gereageerd op de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Theo Francken , DVZ , Soedan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni