De Stad Brussel reageert op de Vlaamse culturele besparingen door extra eigen middelen vrij te maken. Er wordt 300.000 euro uitgetrokken, waarvan 200.000 euro de samenwerking tussen grote en kleine culturele spelers moet bevorderen.
Stad Brussel maakt 300.000 euro vrij na Vlaamse besparingen
De 300.000 euro zijn opgedeeld in twee verschillende bedragen, legden schepen van Nederlandstalige Aangelegenheden Ans Persoons (change.brussels), schepen voor Cultuur Delphine Houba (PS) en burgemeester Philippe Close (PS) uit.
Kangouroe: neem eens een kleintje in huis
200.000 gaan naar het nieuwe 'Kangouroe'-project van de Stad. Dat wil de samenwerking tussen kleine culturele spelers, die moeten leven van projectsubsidies, en de gevestigde culturele instellingen bevorderen. Als een beginnend kunstenaar in zee gaat met een grotere speler, kan hij middelen krijgen én ondersteuning door de gevestigde instelling.
De grote speler moet daarbij op het grondgebied van de Stad Brussel gevestigd zijn, de kleine mag ook in een andere gemeente van het gewest wonen.
Elke aanvrager kan een bedrag tussen 5.000 en 25.000 euro krijgen. Vooral projecten die belang hechten aan meertaligheid en een link met Brussel maken kans. De aanvrager hoeft niet Nederlandstalig te zijn.
De Vlaamse overheid sneed vooral diep in de projectsubsidies, die met 60 procent verminderd zijn.
"We willen een nieuwe dynamiek in het Brusselse culturele veld creëren. Never waste a good crisis."
Daarnaast trekt de Stad ook 100.000 euro extra uit voor de Nederlandstalige culturele instellingen waar ze een convenant mee heeft afgesloten. Dat zijn de Beursschouwburg, het Kaaitheater, de 4 gemeenschapscentra op het grondgebied van de Stad, Bronks, Passa Porta, de Ancienne Belgique, Jeugd en Muziek, Circus Zonder Handen en Globe Aroma.
De meerderheid blijft ook investeren in de KVS, waarvan het gebouw eigendom is van de Stad.
Belangrijk symbool
De meerderheid benadrukt hoe belangrijk cultuur is voor de Stad Brussel. "Onze culturele instellingen zijn cruciaal voor de uitstraling van Brussel en de Vlaamse zijn ook erg belangrijk voor de uitstraling van Vlaanderen," zegt Ans Persoons. "Met het Kangoeroeproject spelen we niet enkel in op een reële nood, maar willen we ook – een nieuwe dynamiek in het Brusselse culturele veld creëren. Never waste a good crisis."
Burgemeester Philippe Close noemt de beslissing dan ook ook een belangrijk symbool.
Het Kangouroe-project zal na een jaar geëvalueerd worden. Het extra budget voor de convenant-instellingen is voor verschillende jaren.
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , besparingen cultuursector , Ans Persoons , Delphine Houba , Philippe Close
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.