Net Brussel straatveger Beursgebouw centrum centrale lanen Beursplein Anspachlaan

| Straatvegers van Brussel-Stad (archiefbeeld)

Straatvegers Stad Brussel 'krijgen pas vast contract als ze verhuizen'

Jasmijn Post
© BRUZZ
27/04/2022

Straatvegers die via een tewerkstellingsproject voor de Stad Brussel werken, wachten al jaren op een vast contract. "Verhuis eerst naar Brussel Stad," zouden ze te horen hebben gekregen. Gemeenteraadslid David Weytsman (MR) kaart het onderwerp aan in de gemeenteraad. Bevoegd schepen Faouzia Hariche (PS) ontkent dat de Stad druk uitoefent om te verhuizen.

La Libre en RTBF ontmoetten vier van de straatvegers, die al vier tot tien jaar voor de Stad Brussel werken via een tewerkstellingscontract van een PWA. Een PWA (plaatselijk werkgelegenheidsagentschap) zorgt voor inschakeling van langdurig werklozen en werkzoekenden of van mensen met een leefloon. Het doel is tweeledig: enerzijds mensen laten wennen aan de arbeidsmarkt en anderzijds mensen de kans geven iets bij te verdienen zonder hun uitkering te verliezen.

"Een contract bij een PWA is bedoeld om een transitie te maken naar een duurzame job," zegt de medewerker van MR-fractieleider David Weytsman aan BRUZZ. "Deze mensen willen werken, maar worden in de precariteit gedwongen." De straatvegers getuigen in de Franstalige pers dat ze zo'n 4,10 euro per uur verdienen, of 184,50 euro per maand, plus 11 euro voor vervoer krijgen.

"Ze zien mensen binnenkomen met minder ervaring, die naar de Stad Brussel verhuizen, en de job wel krijgen"

David Weytsman, gemeenteraadslid MR

De werknemers zouden te horen hebben gekregen dat ze eerst naar Brussel-Stad moeten verhuizen voor ze een vast contract zouden kunnen krijgen. "Deze mensen zijn goed genoeg om hun werk gedurende jaren te blijven doen, maar ze stromen toch niet door," klinkt het opnieuw bij Weytsman. "Ze zien mensen binnenkomen met minder ervaring, die naar de Stad Brussel verhuizen, en de job wel krijgen."

Weytsman zal het schepencollege tijdens de volgende gemeenteraad vragen om een lijst te bezorgen van mensen die al meer dan vijf jaar een tewerkstellingscontract bij het PWA hebben om zo een overzicht te krijgen.

'Vaste jobs niet voorbehouden'

De schepen van Personeelsbeleid Faouzia Hariche (PS) ontkent dat vaste contracten in de eerste plaats zijn voorbehouden voor inwoners van Brussel-Stad. "Alle mensen met PWA-tewerkstellingstraject kunnen solliciteren bij de Stad Brussel," zegt woordvoerster Thaïs De Bontridder.

"Er zijn heel veel kandidaten die zich aanmelden voor onze vaste jobs. We nemen alleen de beste mensen aan. In ons personeelsbestand zijn er trouwens heel wat mensen die een woonplaats buiten de Stad hebben." Op de vraag waarom mensen zo lang in een tewerkstellingsproject blijven werken, wil het kabinet-Hariche niet reageren.

De woordvoerder van Bernard Clerfayt (Défi), Brussels minister van Plaatselijk Bestuur, bevestigt dat "het verboden is quota's vast te stellen of aanwervingen te baseren op de woonplaats," zonder te reageren op deze specifieke zaak. "Als iemand vindt dat hij of zij niet wordt aangenomen omdat hij of zij niet woont in de gemeente die de baan aanbiedt, kan hij of zij een klacht indienen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Samenleving , straatvegers , tewerkstellingsprojecten , plaatselijk werkgelegenheidsagentschap , PWA , David Weytsman , Faouzia Hariche

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni