Minister-president Rudi Vervoort (PS) ontving vrijdagochtend een delegatie van de buurtcomités die eind augustus een open brief de wereld instuurden, naar aanleiding van de toenemende onveiligheid en drugsoverlast in sommige Brusselse wijken. “Geen concrete beloftes, maar tevreden met het overleg.”
Vervoort belooft buurtcomités nieuw overleg over drugsoverlast
Eind augustus riepen tientallen buurtcomités uit verschillende wijken Vervoort op tot actie, omdat ze zich zorgen maken over de stijgende criminaliteit en het toenemende drugsgebruik in sommige Brusselse gemeenten. Oorspronkelijk verenigden de comités hun krachten voor een eenmalige actie, maar intussen hebben ze ook een burgerbeweging opgericht: “De 40 Comités’.
“Onze beweging is verder gegroeid”, vertelt Eric Vandezande van het wijkcomité IJzer-Sainctelette aan BRUZZ. “Er hebben zich de afgelopen dagen en weken nieuwe buurtcomités aangesloten uit Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en de Stad Brussel.”
Naar aanleiding van de brief nodigde Vervoort de buurtbewoners uit voor een eerste overleg. Vrijdagvoormiddag ontving hij een delegatie van tien afgevaardigden in de kantoren van safe.brussels.
Eerste gesprek
Naast Vervoort waren ook de ministers Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen) en directeur-generaal van safe.brussels Sophie Lavaux aanwezig op de vergadering. Voor Vandezande betekende hun aanwezigheid “een teken dat ze ons serieus nemen. We hadden ook de indruk dat ze de problemen op straat al vrij goed kenden”, zegt hij in een reactie aan BRUZZ.
Tijdens de vergadering presenteerden de 40 comités een overzicht met aanbevelingen die het leven in hun wijk aangenamer zouden kunnen maken. “Aan de hand daarvan zullen wij op regelmatige basis een evaluatie maken van de vooruitgang of achteruitgang in onze straten”, aldus Vandezande. ”Dit wordt de "barometer" van de 40 Comités.”
Volgens de afgevaardigde werd er “met aandacht geluisterd naar de getuigenissen”, maar echte beloftes of maatregelen kwamen er niet. "We zijn tevreden, maar in de nabije toekomst hebben we wel concrete maatregelen nodig.”
De problemen die door de 40 comités werden aangehaald, zullen ook aan bod komen tijdens de eerstvolgende regionale veiligheidsraad. “Verder werd ons beloofd dat we met elkaar in contact zullen blijven", aldus Vandezande. "Er volgen dus nog meer overlegmomenten."
Een volgende afspraak tussen het gewest en de buurtcomités is gepland voor binnen de drie maanden.
Dealen met drugs
Lees meer over: Brussel , Politiek , Dealen met drugs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.