Brussels parlementslid Johan Van den Driessche (N-VA) vraagt de doorlichting van een andere gewestelijke vzw, Brussels Booking Desk. Die organisatie maakt hotelreserveringen voor grote beurzen. Het is onduidelijk waar de winst van de vzw naartoe gegaan is. Minister-president Rudi Vervoort (PS) weigert voorlopig de boekhouding vrij te geven.
"Er moet een volledige doorlichting komen van de vzw Brussels Booking Desk", zegt Brussels parlementslid Johan Van den Driessche vrijdag in Het Laatste Nieuws. "Een onafhankelijk kantoor moet de boeken, de kasstromen en de belangen doorlichten."
Wie in Brussel een grote beurs organiseert, kan sinds enkele jaren een beroep doen op BBD. De vzw centraliseert duizenden hotelkamers en zorgt ervoor dat de beursorganisator aan een voordelige prijs overnachtingen kan aanbieden.
Dat bespaart de organisator heel wat rompslomp. Hij of zij hoeft niet meer zelf met hotels te onderhandelen over prijzen. BBD is een initiatief van het Brussels Gewest, vakvereniging Brussels Hotel Association en werkgeversorganisatie BECI. Bedoeling is om de hoofdstad te promoten als een plaats voor grote expo's en beurzen.
In ruil voor de service rekent BBD wel een commissie van zo'n 10 procent op de hotelprijzen aan. Hotels staan dus één tiende van hun omzet af aan de vzw. Vervolgens moet BBD dat geld verdelen.
'Private vzw'
En daar zit volgens Van den Driessche de crux. Volgens informatie die minister-president Vervoort in mei gaf zou BBD 2 procent van iedere boeking gebruiken voor de eigen werkingskosten, en 8 procent doorstorten naar de organisator van de beurs waarvoor de overnachting is geboekt.
Die verdeelsleutel is echter niet terug te vinden in de resultaatrekeningen die Vervoort deelde met het parlement. De vzw boekte in 2014 en 2015 in totaal een kleine 3 miljoen euro in als 'kosten', maar het is onduidelijk hoeveel daarvan de commissie is en naar wie dat gestort werd. Bovendien blijkt dat de werking van de vzw onmogelijk betaald kan worden met de 2 procent die men inhoudt van de overnachtingen.
Toen Van den Driessche daar midden november vragen over stelde, gaf Vervoort niet thuis. Hij noemt de vzw nu ‘privaat’. Tot op heden maakte de minister-president de volledige boekhouding van de vzw dan ook niet bekend.
"Waarom weigert hij te antwoorden wanneer de vragen te vervelend worden?", vraagt Van den Driessche zich af in Het Laatste Nieuws. "Dit moet tot op de bodem uitgezocht worden. Er moet transparantie komen over dit dossier."
Van den Driessche zal de minister-president vanmiddag over de kwestie ondervragen in het parlement.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.