Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ziet momenteel geen fouten bij de politie in verband met het uitleveringsverzoek dat Tunesië aan ons land had overgemaakt voor Abdesalem Lassoued, de dader van de aanslag van afgelopen maandag in Brussel. Dat verklaarde Verlinden zaterdag voor aanvang van het kernkabinet. Omstreeks 18.45 uur verlieten de toplui van de federale politie, die daar ook aanwezig waren, de Wetstraat 16. Zonder evenwel een verklaring af te leggen.
Verlinden heeft geen aanwijzingen dat politie procedures niet volgde
Het was premier Alexander De Croo die vrijdagavond een bijeenkomst van zijn topministers had aangekondigd nadat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) had bekendgemaakt dat hij zou opstappen. Hij neemt zijn politieke verantwoordelijkheid omdat een magistraat op het parket van Brussel geen gevolg had gegeven aan dat uitleveringsverzoek.
De premier nodigde ook Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en commissaris-generaal Eric Snoeck van de federale politie uit "om volledige klaarheid te scheppen". Ondertussen wordt immers ook richting de politie gekeken, en dus ook naar minister Verlinden.
Uit de informatie waarover zij vandaag beschikt, "zijn er geen aanwijzingen waaruit je kan besluiten dat de politie procedures of bepaalde stappen in de procedures niet heeft gevolgd", verklaarde Verlinden zaterdag bij het binnengaan van de Zestien. De minister wil de info die zij in handen heeft, delen met de collega's binnen de kern, en luisteren naar Delmulle en Snoeck. Op basis daarvan moet het gesprek worden gevoerd binnen de kern en "moet vooral worden gezorgd dat er geen onschuldige slachtoffers meer vallen."
De andere vicepremiers waren karig met commentaar. Georges Gilkinet (Ecolo) verwees naar de noodzaak om Justitie te versterken. "Te veel zaken worden geseponeerd, dat kan niet in een democratie", zei Gilkinet. Ook Van Quickenborne is aanwezig op de vergadering. Zijn ontslag werd formeel immers nog niet aanvaard.
Omstreeks 18.45 uur verlieten Brussels procureur-generaal Johan Delmulle en commissaris-generaal Eric Snoeck van de federale politie de bijeenkomst van het kernkabinet. Ze legden geen verklaringen af bij het verlaten van de Wetstraat 16.
Binnen zaten de topministers van de federale regering toen nog steeds samen. Het is onduidelijk hoe lang die vergadering nog zal duren.
Lees meer over: Politiek , Annelies Verlinden , Aanslag 16 oktober 2023 , Abdesalem Lassoued
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.