Het hoofddoekenverbod en het onverdoofd slachten zijn heikele dossiers, toch vormen ze geen echte bedreiging voor de regering omdat de breuklijn dwars door de partijen heen loopt. Het openlijk verzet van Ecolo tegen shoppingcentrum Neo, een echt PS-project, is veel gevaarlijker.
Verzet van Ecolo tegen PS-project Neo zet coalitie onder druk
Net voor de zomer verhitte het hoofddoekenverbod bij de MIVB de gemoederen. Vervoort beloofde een breed debat in het parlement in het najaar, als toegeving aan Défi. Voorlopig blijft het oorverdovend stil, maar van zodra de hoofddoekenkwestie weer oplaait, staan de verhoudingen weer op scherp.
In afwachting daarvan dient een gelijkaardig dossier zich aan: dat van het onverdoofd slachten. Minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi)wil daar een verbod op, maar dat kan niet op veel enthousiasme rekenen bij PS en Ecolo. “Niet alleen omdat er veel moslims zijn onder de verkozenen, maar ook omdat autochtone parlementsleden leven bij gratie van die moslimstemmen”, zegt politiek analist Daniël Buyle.
Intern verdeeld
Toch ziet Buyle hier niet het explosieve dossier in dat de regering kan splijten. “De partijen zijn namelijk intern verdeeld”, zegt hij. Niet alleen PS en Ecolo, maar ook one.brussels-Vooruit is verscheurd. Bij Open VLD is het dan weer uitkijken naar het standpunt van Khadija Zamouri, en zelfs bij Défi is het nog maar de vraag of iedereen daarvoor te vinden is, want Marc Loewenstein – die joodse roots heeft – laat voorlopig niet in z’n kaarten kijken.
Bijna alle partijen zijn dus intern verdeeld en dat is voor de regering beter dan was de ene regeringspartij mordicus voor, en de ander mordicus tegen geweest. Om de knoop toch door te hakken kan men de parlementsleden vrij laten stemmen, los dus van partij-orders. “Wat in een parlementaire democratie geen slechte zaak is”, zegt Daniël Buyle. “Het parlement moet z’n werk kunnen doen.”
Nog volgens Buyle zijn bovengenoemde strubbelingen niet zo uitzonderlijk. “In de loop van een legislatuur is er altijd wel spanning tussen coalitiepartijen en zeker in Brussel, waar de regering uit 6 partijen bestaat en het regeerakkoord niet spijkerhard is. Op de achtergrond speelt ook nog eens de strijd om het politieke leiderschap tussen PS en Ecolo.”
"Op de achtergrond speelt de strijd om het politieke leiderschap tussen PS en Ecolo'
Die strijd tussen PS en Ecolo heeft er nu een nieuwe dimensie bij gekregen, met Ecolo dat zich voor het eerst sinds de regeringsdeelname openlijk verzet tegen Neo 1: een shoppingcentrum van 72.000 vierkante meter op de Heizel.
Elders in het BRUZZ-magazine noemt Isabelle Pauthier van Ecolo, en gewezen secretaris van stadsbeweging ARAU, het shoppingcentrum met 3700 parkeerplaatsen aan de rand van de stad ‘obsoleet en voorbijgestreefd’. Ze wil het project aangepast zien, en rijdt daarmee frontaal in op de PS.
“Dit is een vrij ernstig conflict”, zegt ook Daniël Buyle. “De Heizel is een geldmachine voor de Stad Brussel en de PS heeft dat de voorbije decennia altijd als een kroonjuweel beheerd. Nu komt het in botsing met Ecolo, dat daar korte metten mee wil maken. Dit is zeker het belangrijkste struikelblok van alle bovengenoemde dossiers.”
Neo 1 staat niet in het gewestelijke regeerakkoord. Dat is wel het geval bij de Stad Brussel, en brengt de groenen daar in een lastig parket. “We houden vast aan het beleidsakkoord, al zullen we niet onder stoelen of banken steken dat we er nooit voorstander van zijn geweest”, zegt Soetkin Hoessen, fractieleider voor Ecolo-Groen binnen de Stad Brussel. “Al moeten we nu vaststellen dat met het wegvallen van het congrescentrum Neo 2, alles vastzit.”
PS blijft stil
En inderdaad: alles zit vast. De vraag is dan ook of de PS er zelf wel nog zin in heeft. De e-commerce zorgt nu al voor veel leegstand in het centrum, een shoppingcentrum aan de rand van de stad helpt de zaak vast niet vooruit.
Exact een jaar geleden zei Philippe Close (PS) nog dat “Neo 1 gewoon doorgaat”. Of dat nu nog zo is, is niet duidelijk, onze redactie kon Close noch partijgenoot Rudi Vervoort bereiken voor een reactie. Wat ze vinden van de démarche van Ecolo is evenmin duidelijk, al laat die reactie zich wel raden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Politiek , Stedenbouw , Heizelplateau , neo 1 , Neo 2 , Neo 3 , Heizelpaleis