Brussels Parlement

| Het Brussels Parlement (archiefbeeld).

Vier Brusselse parlementsleden laten afzwaaipremie schieten

TDN
© BRUZZ
10/12/2018

Vier Brusselse schepenen zullen de parlementaire uittredingsvergoeding waarop ze recht hebben, na hun mandaat niet opnemen. Dat blijkt uit een rondvraag van BRUZZ. De socialisten weten nog niet wat ze gaan doen. En zes burgemeesters en schepenen zeggen nu al dat ze ook na de verkiezingen in 2019 willen blijven cumuleren.

Na de gemeenteraadsverkiezingen hebben heel wat parlementsleden nu ook een uitvoerend mandaat in hun gemeente. En omdat de decumul nog niet gestemd maar wel in de maak is, rijst de vraag of zij het parlement ook effectief verlaten.

En of zij in dat geval de afzwaaipremie innen, ook al hebben ze al een nieuwe baan. De premie is immers in de eerste plaats bedoeld als buffer voor de periode na het parlementair mandaat, te vergelijken met een werkloosheidsuitkering.

In de nieuwe Brusselse schepencolleges zetelen verspreid over de gemeenten nu 25 parlementairen die kans maken op zo'n premie. Een overzicht.

Direct opzeggen

De Elsense burgemeester Christos Doulkeridis (Brussels Parlement), schepenen in Brussel-Stad Benoît Hellings (Kamer) en Arnaud Pinxteren (Brussels Parlement) zijn de enigen die hun parlementaire mandaat per direct opzegden. Dat is een rechtstreeks gevolg van het interne partijreglement van Ecolo.

Zij komen niet in aanmerking voor de afzwaaipremie. Doulkeridis (bijna 225.000 euro), Hellings (ruim 105.000 euro) en Pinxteren (ruim 150.000 euro) lopen zo een serieuze zakcent mis.

Wachten tot mei

Ook Défi legt de volledige decumul op, maar doet dat pas na de federale en gewestelijke verkiezingen. Daardoor kan Fabian Maingain, kersvers schepen in Brussel-Stad, zijn zitje in het Brussels parlement behouden.

In mei stelt hij zich conform de partijstatuten niet meer verkiesbaar, maar zijn uittredingsvergoeding zal hij "in principe" niet opnemen. Dat bevestigt Maingain aan onze redactie. De Brusselse schepen heeft recht op zo'n 95.000 euro.

Ook zijn vader Olivier Maingain past de decumul vanaf mei toe en zal zich dus terugtrekken als partijvoorzitter en Kamerlid om zich te focussen op het burgemeesterschap in Sint-Lambrechts-Woluwe. Maingain senior heeft recht op bijna 300.000 euro, maar zal niet het volledige bedrag opnemen.

Maingains schepen Eric Bott doet zijn mandaat als Brussels parlementariër uit, maar stelt zich nadien niet meer beschikbaar. Of Bott zijn premie zal opstrijken, weet hij nog niet. Brussels minister en Oudergems burgemeester Didier Gosuin moet dan weer, net als Schaarbeeks burgemeester en Brussels parlementslid Bernard Clerfayt, nog kiezen tussen gemeente en gewest.

PS en SP.A spuien mist

Ook PS en SP.A zijn voorstanders van de decumul, maar zullen die pas na de gewestverkiezingen toepassen. Molenbeeks schepen Jef Van Damme (SP.A) zal enkel zijn lokale mandaat behouden, maar spuit mist over de afzwaaipremie. "Daar heb ik nog niet over nagedacht", zegt Van Damme.

Een gelijkaardig geluid horen we bij PS'ers Charles Picqué (burgemeester Sint-Gillis), Catherine Moureaux (burgemeester Molenbeek), Amet Gjanaj (schepen Molenbeek) en Ahmed El Ktibi (schepen Brussel-Stad). Vooral Picqué - met 30 jaar anciënniteit - mag aanspraak maken op een groot bedrag.

Karine Lalieux zegt na de verkiezingen een keuze te zullen maken tussen haar rol als parlementslid en die van OCMW-voorzitter. Hetzelfde geldt voor PS-schepen in Elsene en parlementslid Caroline Désir.

Hun partijgenoten Mohamed Ouriaghli (schepen Brussel-Stad) en Bea Diallo (schepen Elsene) waren niet bereikbaar voor commentaar.

Zes cumulards

Zes personen hebben de ambitie om hun lokaal mandaat te (blijven) combineren met hun parlementaire functie in het Gewest of in de Kamer. Het gaat dan over burgemeesters Vincent De Wolf (MR/Etterbeek), Pierre Kompany (CDH/Ganshoren), Emir Kir (PS/Sint-Joost) en Ahmed Laaouej (PS/Koekelberg).

Volgens hen staat niets een succesvolle combine van hun mandaten in de weg, omdat hun gemeenten minder dan 50.000 inwoners tellen. Ook Ukkels OCMW-voorzitter Stefan Cornelis (Open VLD) en PS-schepen Ridouane Chahid in Evere ambiëren in mei een verlenging van hun mandaat in het Brussels parlement.

Kiezen

Françoise Schepmans (MR) ruilde de burgemeestersjerp in Molenbeek om voor de eerste schepenpost, maar hoopt in mei vooral een ministerpost te veroveren. Als ze daarin slaagt, verlaat ze de gemeentepolitiek. Molenbeeks schepen Khadija Zamouri (Open VLD) wacht partijbesprekingen af, maar overweegt een deel van haar (beperkte) premie weg te schenken.

Benoît Cerexhe (CDH) ten slotte, doet zijn mandaat in het parlement uit, maar is in mei geen kandidaat meer voor het Gewest. De burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe wilde niets kwijt over de opstapvergoeding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , uittredingsvergoeding , afzwaaipremie , Brussels Parlement , decumul

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni