Vijf van de 475 mensen zonder papieren die vorig jaar deelnamen aan een hongerstaking hebben beslist om een kortgeding aan te spannen om het akkoord af te dwingen dat in juli met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) was gesloten.
Vijf hongerstakers in kortgeding om akkoord af te dwingen
In mei gingen 475 mensen zonder papieren in hongerstaking in de Begijnhofkerk, aan de ULB en de VUB in Brussel, met de eis dat hun verblijf in België zou worden geregulariseerd. De hongerstaking eindigde op 21 juli nadat Mahdi zich ertoe had verbonden om bepaalde richtlijnen in overweging te nemen voor de behandeling van hun verzoek, dat individueel moest gebeuren.
Volgens woordvoerder Tarik Chaoui van de Union des Sans-papiers pour la Régularisation en advocate Marie Doutrepont blijkt dat slechts een honderdtal van de 475 dossiers die bij de Dienst Vreemdelingenzaken zijn ingediend, al behandeld zijn. "De meerderheid van de beslissingen is negatief en schendt de engagementen die Sammy Mahdi heeft genomen", stellen ze maandag in een mededeling.
'Elk dossier individueel behandeld '
Volgens de mededeling hebben vijf hongerstakers nu besloten over te gaan tot een kort geding om het akkoord af te dwingen. Ze krijgen steun van l'Association pour la Défense du Droit des Étrangers (ADDE), la Coordination et Initiatives pour Réfugiés et Étrangers (CIRÉ) et la Ligue des Droits Humains (LDH). De zaak wordt woensdag bepleit voor de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die ochtend vindt ook een actie plaats op het Poelaertplein.
Staatssecretaris Mahdi betreurt dat men naar de rechter stapt. Hij is het ook niet eens met de kritiek. Mahdi benadrukt dat elk dossier, zoals afgesproken, individueel zal behandeld worden. "Elk dossier wordt omstandig door de Dienst Vreemdelingenzaken onderzocht. Sommige dossiers tellen meer dan 200 pagina's. Dit zijn geen beslissingen die lichtzinnig genomen worden", aldus Mahdi.
'Nooit goed'
Volgens de CD&V-staatssecretaris zijn alle hongerstakers "aangespoord geweest om een aanvraag om humanitaire regularisatie in te dienen, zodat hun dossier individueel onderzocht kan worden volgens het huidige regularisatiebeleid". "Alle beslissingen zijn omstandig gemotiveerd en genomen op basis van alle elementen in een dossier, zowel positieve als negatieve elementen. Elke aanvrager van regularisatie krijgt daarbij eenzelfde behandeling", klinkt het.
Dat de organisatie nu toch voor een aantal hongerstakers naar de rechtbank trekt, kan er bij Mahdi niet in. "Ik stel vast dat het nooit goed zal zijn. Eerst vragen ze behandeling van iedereen in de kerk, dan gaan ze naar de rechter om vooral geen dossiers meer te behandelen. Het regularisatiebeleid is menselijk en geeft een uitzondering aan wie de migratieregels niet volgde. Dat kan nooit voor iedereen gelden", besluit Mahdi.
Lees meer over: Brussel , Politiek , hongerstakers Begijnhofkerk , Sammy Mahdi