De delegaties van het Vlaams en het Brussels Parlement hebben vrijdagmiddag tijdens hun tweede ontmoeting de 'impasse' vastgesteld in het belangenconflict dat het Vlaams Parlement heeft ingeroepen tegen het voorstel van een cumulverbod.
Vlaams en Brussels Parlement constateren impasse in belangenconflict
Dat betekent dat het dossier op 8 oktober, wanneer de overlegperiode tussen beide parlementen afloopt, naar de Senaat verhuist. Die heeft op haar beurt 30 dagen om een advies te formuleren voor het Overlegcomité, dat op zijn beurt 30 dagen heeft om een beslissing te nemen.
Het voorstel van ordonnantie dat een onverenigbaarheid invoert tussen een Brusselse schepen en burgemeester met een parlementair mandaat, haalde op 8 juni niet de vereiste meerderheden in de plenaire vergadering van het Brussels Parlement. Globaal was er wel een ruime meerderheid, maar aan Nederlandstalige kant stemden elf van de zeventien leden tegen.
Het antiblokkeringssysteem - destijds ingevoerd om een blokkering van de Brusselse instellingen door het toenmalige Vlaams Blok te voorkomen - voorziet dat bij een tweede stemming na een afkoelingsperiode van 30 dagen een derde van de stemmen in de Nederlandstalige taalgroep volstaat.
Het Vlaams Parlement diende op 27 juni een belangenconflict in tegen het voorstel. "Die procedure werd niet opgestart tegen het principe van de decumul, maar tegen het feit dat de Vlamingen in de besluitvorming in Brussel buitenspel gezet wordt", herhaalde Matthias Diependaele, Vlaams N-VA-fractieleider, vrijdag tegenover Belga. Hij hekelde de "Brusselse lethargie" in dit dossier. "We hebben hen twee maanden geleden gevraagd om nog moeite te doen en met alle partijen rond de tafel te gaan zitten, maar vandaag komen ze vertellen dat ze zelfs dat niet gedaan hebben."
Het wordt nu uitkijken naar het vervolg van de procedure. Eind dit jaar moet de procedure van het belangenconflict afgerond zijn, waarna het voorstel opnieuw op de agenda van de Brusselse plenaire belandt en er met de antiblokkeringsmeerderheid gestemd wordt. Maar daar zijn alle partijen als de dood voor. Mogelijk kan een tweede belangenconflict dan soelaas brengen, want dat tilt de stemming over de parlementsverkiezingen.
Lees meer over: Brussel , Politiek , decumul , Vlaams parlement , Brussels Parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.