Station Brussel-Zuid krijgt een eigen politiecommissariaat. Het is een van de 22 punten in het actieplan voor het Zuidstation dat premier Alexander De Croo (Open VLD) en de andere betrokken overheden donderdagmiddag hebben voorgesteld tijdens een persconferentie. Daarnaast komen er onder meer een alcoholverbod, noodtoiletten en betere verlichting. Bedoeling is de veiligheidssituatie in en rond het Zuidstation op lange termijn te verbeteren.
Premier De Croo: 'Brussel-Zuid krijgt eigen politiecommissariaat'
Naast een nieuw politiecommissariaat werden er nog 21 andere maatregelen genomen. Zo wordt de criminaliteit onder meer ook bestreden door extra videobewaking en sporadische toegangscontroles naar de bepaalde perrons. Er komt ook een algemeen alcoholverbod in het station.
Ook het drugs- en daklozenprobleem moet worden aangepakt met onder meer dag en nacht extra opvangplaatsen voor verslaafden, maar ook een sociale permanentie in het station. Er komen ook noodtoiletten voor daklozen, dat de netheid in het station dan weer moet bevorderen. Zoals eerder deze week al naar buiten kwam, opent ook een laagdrempelig opvangcentrum voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.
Verlichting
De acties hebben betrekking op de drie assen veiligheid, opvang en infrastructuur, die door federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op 25 augustus werden uitgestippeld. "Want veiligheid en netheid gaan hand in hand", klinkt het.
Wat betreft de infrastructuur, wordt er in eerste instantie ingezet op meer verlichting in de donkere zones in en rond het station en komt er een uitgestippelde route om toeristen uit het station te begeleiden. Bovendien wordt een parkeerbeheersstrategie uitgewerkt voor bussen en fietsen, net als een strategie voor wifi-hotspots en zal een grondige renovatie van de wijk starten via de Fonsny-projecten en Blue Line.
Tot slot wordt er gewerkt aan een plan om de openbare ruimte te heropwaarderen in de probleemgebieden. Dat zal gebeuren via aangepast meubilair, vergroening en buurtcontracten. Bij deze stap rekent federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vooral op de hulp van de NMBS en Infrabel. "De vele hoekjes en kantjes aan het station moeten aangepakt worden."
Andere stations
Op de vraag wat er zal gebeuren voor andere ‘onveilige’ stations in Brussel – enkele dagen geleden uitten in totaal 40 buurtcomités samen hun bezorgdheid over de onveiligheid in hun buurt – komen de ministers met weinig duidelijke antwoorden.
Premier De Croo benadrukt dat dit actieplan specifiek is opgesteld voor het Zuidstation. "De politiezone Noord heeft ook al maatregelen genomen", zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) dan weer. "En de maatregelen aan Zuidstation zullen ons veel bijleren om de situaties rond andere stations ook aan te pakken. Het is een stap in de juiste richting voor de situatie op heel het grondgebied."
Lees verder onder de video.
Opruimacties
De onveiligheid in en rond het Zuidstation – met onder meer drugsoverlast, daklozen en geweld – groeide de laatste maanden gestaag. Op 25 augustus gaven de federale en Brusselse regering het Nationaal Crisiscentrum de opdracht om alle diensten van de verschillende beleidsniveaus samen te brengen die betrokken zijn bij de veiligheid en opvangcapaciteit in het Zuidstation.
Donderdagochtend, voor de persconferentie, zaten de federale en Brusselse regering samen met de gemeenten Sint-Gillis en Anderlecht en de NMBS, onder coördinatie van het Nationale Crisiscentrum om het actieplan op te stellen.
Premier Alexander De Croo wees er bij de voorstelling van de acties op dat Brussel-Zuid dagelijks 160.000 reizigers ontvangt. Het gaat om het belangrijkste internationaal treinsstation van het land, vergelijkbaar met de luchthaven van Zaventem, vulde Brussels minister-president Rudi Vervoort aan.
De Brusselse politie voerde in augustus twee weekends op rij grote opruimacties uit in de stationsomgeving. De acties leverden heel wat arrestaties op en zullen ook tweewekelijks blijven gebeuren.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Zuidstation