In het Brussels Parlement heeft de meerderheid een resolutievoorstel van de N-VA geweigerd, omdat er in de plenaire vergadering deze week over een gelijkaardig voorstel gestemd wordt. Dat plan is van de hand van de meerderheidspartijen. "Het is zielig om de oppositie zo te dwarsbomen", foetert Cieltje Van Achter (N-VA).
Voorstel N-VA geweigerd, want meerderheid heeft eigen resolutie
Brusselse ex-ministers houden vijf jaar lang twee persoonlijke medewerkers in dienst. Momenteel hebben zes voormalige Brusselse regeringsleden tien medewerkers in dienst wat over de volledige legislatuur 4,5 miljoen euro kost, aldus Van Achter.
Daarom stelt de N-VA-tekst voor om nog één medewerker gedurende twee jaar ter beschikking te stellen van gewezen regeringsleden die geen ministerieel of parlementair mandaat meer uitoefenen. Maar dat resolutievoorstel werd door de meerderheid van tafel geveegd. Een algemeen debat werd wel gehouden, maar de verdere discussie wordt naar volgende week doorgeschoven. Dan staat ook het voorstel van de meerderheid op de agenda.
Manoeuvre meerderheid
Van Achter was niet te spreken over de gang van zaken. "In 2017 hebben we deze resolutie een eerste keer ingediend", zegt de N-VA-fractieleider, die gesteund werd door Alexia Bertrand (MR) en Christophe De Beukelaer (CDH). "Begin vorig jaar dienden we ze opnieuw in. De meerderheid heeft dit al die tijd van de agenda gehouden."
Nu het eindelijk geagendeerd is, wordt er volgens Van Achter niet over gestemd omdat "de meerderheid ons voorstel liever gewoon kopieert en exact hetzelfde indient in plaats van een resolutie van de oppositie te steunen". Begin 2020 heeft N-VA alle fracties uitgenodigd om het mee te ondertekenen, maar enkel Pepijn Kennis (Agora) heeft toen toegezegd.
Juan Benjumea-Moreno (Groen), de hoofdauteur van het meerderheidsvoorstel, erkende dat beide teksten gelijklopend zijn. Hij wees er wel op dat hun voorstel ook betrekking heeft op gewezen regeringsleden van andere entiteiten.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Cieltje Van Achter , Brussels Parlement