"In het rapport van het Rekenhof over NEO wordt geen enkele grote fout aangeklaagd en dus gaat het om een storm in een glas water". Zo startte Brussels minister-president Rudi Vervoort zijn antwoord tijdens een actualiteitsdebat in de bevoegde parlementscommissie over persberichten over wanbeheer bij NEO en geknoei met kredietkaarten. Voor de groenen en N-VA minimaliseert Vervoort de problemen.
Wanbeheer bij Neo 'storm in glas water' voor minister-president Vervoort
Vervoort wees erop dat de coöperatieve vennootschap NEO, opgericht voor de herinrichting van de Heizelvlakte met onder meer een winkelcomplex, een congrescentrum en hotel, zich aan het Rekenhof onderwierp omwille van de transparantie, hoewel de NEO-ordonnantie dat niet verplichtte. Er werden ook onmiddellijk maatregelen getroffen om aan de aanwijzingen van het Rekenhof tegemoet te komen.
Zo werden de kredietkaarten op naam van Henri Dineur geschorst. De ceo van NEO was zich volgens Vervoort niet bewust dat hij een openbaar mandataris was en dus geen kredietkaart kon krijgen. Voorts heeft NEO zich ertoe verbonden de reizen te publiceren op haar website en dit retroactief, aldus nog de minister-president.
'Totaal absurd'
Wat de openbare aanbestedingen betreft, wees hij erop dat NEO de verplichtingen van de vennootschap EXCS heeft moeten overnemen zoals contracten van onderaanneming met advocatenkantoren en technische raadgevers. In de lente van 2017 heeft een nieuwe openbare aanbesteding plaatsgevonden voor een juridische partner. Wat de technische raadgevers betreft, heeft NEO nog tot juli 2018 tijd om zich in regel te stellen. Ook de studiekosten en consultancy zijn volgens hem niet buitensporig.
Voor Rudi Vervoort is het "totaal absurd om te spreken van het niet respecteren van de elementaire ethische regels en de regeringscommissarissen in vraag te stellen".
Doorlichting
Cieltje Van Achter (N-VA) bleef na het debat bij haar eis voor een doorlichting van NEO. "Het is ongehoord dat minister-president Vervoort de kritieken van het Rekenhof op het wanbeheer binnen NEO minimaliseerde. Als oppositie weten wij niet waaraan NEO ons belastinggeld besteedt en het lijkt er niet op dat de minister-president hierover duidelijkheid wenst te verschaffen", klaagt ze aan.
Van Achter wijst erop dat het gewest 165 miljoen euro in NEO gepompt heeft. Op haar vraag om een overzicht te krijgen van de uitgaven van NEO liet Vervoort weten dat hij geen relevant antwoord kon geven omwille van de begrotingspraktijk van NEO, die zo'n uitsplitsing niet zou toelaten.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Neo , Rudi Vervoort , Rekenhof
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.