Als de brexit doorgaat bevinden heel wat pan-Europese financiële instellingen in de Londense City zich binnenkort buiten de EU. Velen zullen zoeken naar een nieuwe locatie en overal op het continent is de lobby al ingezet om de grote namen te lokken. Ook in Brussel. “Want waar beter dan in de schaduw van de Europese organisaties?”
Wordt Brussel het nieuwe financiële centrum van Europa?
De European Banking Authority of EBA is een samenwerkingsverband van verschillende banken en is gevestigd in de Londense City. Bij een complete brexit ligt deze cruciale Europese speler... buiten de EU.
“En dat is een contracdictio interminis,” zegt Pieter Timmermans, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Timmermans suggereerde vanochtend al in De Morgen dat Brussel, naast het politieke centrum, ook wel eens het nieuwe ‘Financial Disctrict’ van de EU zou kunnen worden.
Geen windeieren
“Brussel is de logische keuze,” zegt Timmermans aan BRUZZ. “De EBA zou in de schaduw van de politieke organisaties komen te liggen. Daarbij is Brussel de hoofdstad van één van de oprichtende lidstaten, beter gelegen, en een neutralere en meer diplomatische keuze dan Frankfurt of Parijs.”
De VBO-topman schat de kans op een verhuis naar Brussel realistisch in. Die zou lokaal zorgen voor heel wat welvaart en werkgelegenheid in verschillende sectoren. Ook gewone banken zouden meer geneigd zijn naar Brussel te verhuizen. “De aanwezigheid van de EBA heeft Londen geen windeieren gelegd, en dat zal hier ook niet het geval zijn.”
‘Bad publicity’
Maar er zijn sceptici, zoals topeconoom Bart Van Craeynest. “Ten eerste moeten de brexitonderhandelingen nog beginnen. Er is een kans dat het VK het Europese paspoort kan blijven voorzien. Dan hebben de banken geen reden om te verhuizen.”
“Al het toch doorgaat, zijn er heel wat aantrekkelijkere kandidaten dan Brussel, met Frankfurt (waar de Europese Centrale Bank is gevestigd, nvdr.) op kop,” stelt Van Craeynest.
“En dan waren er in Brussel ook nog de lockdown, de aanslagen en de verkeersproblemen. Zulke slechte publiciteit schrikt grote spelers wel degelijk af. Ten slotte ligt het in België momenteel moeilijk om te gaan sleutelen aan de fiscaliteit en extra voordelen te bedenken voor banken die twijfelen te verhuizen. De regering moet het zeker proberen, maar ze zal met iets heel sterks moeten komen.”
Goede IT, goed Engels
Ondertussen is sectorfederatie Febelfin naarstig aan het werk de troeven van Brussel in de verf te zetten. “En dan is het aan premier Michel om de Britten te overtuigen,” zegt Febelfin-CEO Michel Vermaerke. Ook hij gelooft in het ‘Brussels Financial District’-idee.
“Het volk en de media zijn zich hier niet van bewust, omdat het niet zo ‘sexy’ is, maar Brussel is de absolute nummer 1 wat technologische infrastructuur betreft. “Transacties, internationale aandelen en obligaties, enzovoort... Wij hebben hier de knowhow,” aldus Vermaerke.
“En we kunnen goed Engels. Je weet maar nooit wat de twijfelaars over de streep trekt.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.