Esplanade Europees parlement c Francisco Antunes

Nu de Britten gestemd hebben om uit de EU te stappen, zullen de Britse EU-ambtenaren waarschijnlijk op termijn moeten vertrekken. Bij de laatste telling door Eurostat ging het bij de Commissie om 1.226 ambtenaren, en verder nog zowat 800 bij de andere instellingen. De onderhandelingen met de vakbonden beginnen vrijdagavond al. Ook voor Britten in gerelateerde organisaties en bedrijven dreigt heel wat onzekerheid.

606 Britse mannen en 520 Britse vrouwen werkten op 1 februari van dit jaar voor de Europese Commissie. Dat is 3,8 procent van het totale aantal ambtenaren bij de Commissie. Dan zijn er naar schatting nog zo'n achthonderd die bij de andere Europese instellingen werken.

Als ze zouden moeten vertrekken uit de instellingen, dan zal dat vertrek zeer geleidelijk verlopen. Wat er zal gebeuren met de lege plekken die ze in dat geval achterlaten, is nog niet geweten. Donderdag lieten de woordvoerders van zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie aan BRUZZ weten dat ze niet wilden ingaan "op speculatieve vragen en hypothetische scenario's". Vrijdag waren dezelfde woordvoerders de hele ochtend niet bereikbaar voor commentaar, waarschijnlijk omdat ze in spoedvergaderingen over de Brexit zitten.

'Onderhandelingen beginnen'
Vrijdagavond zitten de vakbonden van het EU-personeel een eerste maal samen voor een verkennend gesprek over de gevolgen van de Brexit. Maandag beginnen de onderhandelingen, zegt Félix Géradon, woordvoerder van de grootste EU-vakbond Union Syndicale Bruxelles.

"Volgens het statuut moeten ambtenaren het EU-lidmaatschap hebben als ze aangeworven worden. Misschien hoeven Britten die EU-burger waren op het moment van hun aanwerving dus toch niet weg. Aan de andere kant is er een artikel dat stelt dat wie zijn EU-nationaliteit niet meer heeft, ontslagen moet worden. De EU-lidstaten hebben dus alle recht de Britse ambtenaren te ontslaan. Misschien gaan ze die regel niet toepassen voor de huidige Britten, dat zal deel uitmaken van de onderhandelingen tussen het VK en de EU over de Brexit."

Voor Britse tijdelijke en contractuele krachten is de situatie nog wat anders: zij zouden normaal sowieso hun job verliezen als het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk uit de Unie stapt."Maar daar kunnen individueel of collectief uitzonderingen op gemaakt worden", zegt Géradon. "We weten dus eigenlijk echt nog niet hoe het afloopt."

'Visa aanvragen'
"Naast de Britten in de Europese instellingen werkt een veelvoud daarvan in lobbyorganen, andere internationale instellingen en consultancybureaus. Met hun gezinnen erbij wonen er ongeveer 30.000 Britten in België, voornamelijk in Brussel, zegt Paul McNally, Brits journalist van The Bulletin die bij BRUZZ ook een radioshow presenteert. "Misschien moeten we op een bepaald moment werkvisa aanvragen om hier te kunnen werken, dat is een heel raar idee."

"Niemand weet precies wat er gaat gebeuren", zegt McNally. "Mijn vrouw werkt ook voor de Europese Commissie. We weten niet hoe de uitstap zal verlopen, of het snel zal zijn, of een lang uitgesponnen procedure. En dat is juist het beangstigende. De toekomst is totaal onzeker."

Hoe het ook zij, de Britten hoeven niet meteen te vrezen voor hun baan. McNally sprak met een heel aantal experts over de Brexit. "In het meest optimistische scenario zal de uitstap twee jaar in beslag nemen. Maar het kan mogelijk veel langer duren, omdat andere EU-landen een precedent willen vermijden en het Groot-Brittannië dus niet te makkelijk willen maken."

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek , Economie , Brexit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni