| Nezha Alouah startte woensdag opnieuw met een hongerstaking in de Begijnhofkerk.

140 mensen zonder papieren bezetten opnieuw Begijnhofkerk

GR
© BRUZZ - Belga
01/11/2021

Zo'n 140 mensen zonder papieren bezetten sinds vandaag opnieuw de Begijnhofkerk. Het gaat voor een groot deel om dezelfde mensen die daar afgelopen zomer in hongerstaking gingen. Een nieuwe, grootschalige hongerstaking komt er voorlopig niet. Al sluiten de vertegenwoordigers van de groep het ook niet uit. Want Nezha Alouah, die sinds 2009 in ons land verblijft, nam wel al beslissing om opnieuw in hongerstaking te gaan.

In een persbericht vertellen de vertegenwoordigers van de bezetters dat ze de eerste beslissingen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) over de regularisatieaanvragen van de toenmalige hongerstakers hebben kunnen inkijken en zich naar eigen zeggen verraden voelen. "Wij hebben daarom besloten om de inhoud van onze gesprekken met de staatssecretaris openbaar te maken," schrijven ze.

'Willekeur in regelgeving'

Op 21 juli hadden de vertegenwoordigers (priester Daniël Alliet, advocaten Alexis Deswaef en Marie-Pierre de Buisseret en woordvoerder Mehdi Kassou van het Burgerplatform) een ontmoeting met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Ook directeur-generaal Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Dirk Van den Bulck (CGVZ) waren daar aanwezig.

Ze kaartten toen 'de willekeur' aan die volgens hen gehanteerd werd bij het behandelen van de dossiers van hongerstakers. Het gesprek leidde ertoe dat er 'concrete elementen' werden aangedragen waarmee 'een aanzienlijk deel' van de hongerstakers geregulariseerd moet kunnen worden.

'Woordbreuk'

Maar die afspraken worden niet gerespecteerd, beweren Alliet, Deswaef, de Buisseret en Kassou nu. "Alle negatieve antwoorden die we konden inkijken hebben betrekking op gevallen die grotendeels voldoen aan de hierboven genoemde richtlijnen," zeggen ze.

"We kunnen met z'n vieren getuigen dat de elementen die op tafel werden gelegd niet werden gerespecteerd," zegt priester Alliet. "Het is een schande voor ons allemaal en het is een menselijke tragedie voor de honderden mensen zonder papieren wier toekomst zojuist heel bruut is verduisterd."

Alexis Deswaef beschuldigt Mahdi van woordbreuk. "We werden verraden, het is een verraad zonder weerga." Marie-Pierre de Buisseret voelt zich door Mahdi 'gedupeerd' en spreekt van 'een politiek schandaal met onmetelijke menselijke gevolgen'. Woensdag houden de vier een persconferentie in de Begijnhofkerk. Ze zeggen dat verschillende betrokkenen ermee dreigen opnieuw in hongerstaking te gaan.

Mahdi: 'Nooit bijzondere behandeling beloofd'

In een reactie herhaalt Mahdi nogmaals dat hij de hongerstakers geen bijzondere behandeling toegezegd heeft. "Er zijn geen nieuwe richtlijnen afgesproken, er liepen ook geen onderhandelingen, enkel het aangehouden regularisatiebeleid is veelvuldig uitgelegd en transparant meegedeeld," luidt het op zijn kabinet.

Enige andere behandeling van deze dossiers zou niet rechtvaardig zijn. "Elk dossier wordt humaan behandeld en er wordt rekening gehouden met alle elementen in een dossier, niet enkel met degene die een aanvrager zelf aanbrengt."

Dat iemand die kwetsbaar is en op basis van de geldende migratieregels geen verblijfsvergunning krijgt tóch geregulariseerd wordt 'blijft een uitzondering die toegestaan wordt door de DVZ'.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni