Zo'n 200 mensen verzamelden zaterdagmiddag voor het Noordstation om te betogen tegen homofobie. De manifestatie werd georganiseerd om het homokoppel dat maandag in elkaar werd geslagen in Schaarbeek een hart onder de riem te steken. "Wij zijn hier om te laten zien dat homofobie geen plaats heeft in Brussel", sprak organisator Graham Peel de menigte toe.
200 manifestanten tegen homohaat aan Noordstation
Jeroen werd maandag aangevallen door zijn onderburen. Toen zijn vriend Nicolas tussenbeide kwam, deelde ook hij in de klappen. "Het was fysiek, het was publiek voor de hele straat, het was beschamend, pijnlijk en frustrerend", beschreef het homokoppel het incident.
Het parket van Brussel sluit niet uit dat het om een gewone burenruzie gaat, maar het koppel zelf is er zeker van dat het een homofobe aanval betreft. Jeroen en Nicolas kregen heel wat steun en er werd prompt een manifestatie georganiseerd via Facebook.
De gebeurtenissen tekenen ons voor het leven, maar we zullen niet veranderen. We zijn wie we zijn.
Meer dan 400 mensen zetten zich op aanwezig, 2.200 personen toonden zich geïnteresseerd. Zoveel mensen kwamen er niet naar het Noordstation. In totaal daagden 200 mensen op.
Organisator Graham Peel betreurt dat er sinds de Gay Pride twee weken geleden al drie aanvallen waren op homo's. "Daarom komen we vandaag bijeen om die boodschap te herhalen: discriminatie en homofobie hebben geen plaats in Brussel", sprak hij de menigte toe. Peel vertelde ook de schrijnende verhalen van andere slachtoffers.
'Getekend voor het leven'
"Wat maandagavond gebeurd is, heeft ons voor het leven getekend. Maar we zullen niet veranderen. We zijn wie we zijn. Geweld op basis van verschillen is idioot", zeiden slachtoffers Jeroen en Nicolas, die ook aanwezig waren.
"Maar ook alle steunbetuigingen die we sindsdien gekregen hebben, dragen we mee in ons hart. De lokale overheid heeft ons wel sterk geholpen sinds de feiten in de media kwamen."
Rondetafel met gemeenschappen
"Het verhaal van Jeroen en zijn partner heeft ons diep geraakt en is helaas al te herkenbaar", sprak Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor Gelijke Kansen in Schaarbeek. "Als gemeente doen we heel veel moeite om rond het thema te sensibiliseren. Discriminatie heeft hier geen plaats."
Byttebier roept op om samen aan tafel te zitten met de verschillende gemeenschappen in Schaarbeek.
Lees meer over: Brussel-Stad , Schaarbeek , Samenleving , LGTB , Gay Pride , homohaat , Noordstation , Adelheid Byttebier
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.