Zondagnamiddag trok een nationale mars tegen antisemitisme door het centrum van Brussel. Volgens de organisatoren nemen de bedreigingen tegen de Joodse gemeenschap toe sinds de start van de oorlog tussen Israël en Hamas. De mars volgde een symbolische route, onder andere langs het Joods museum, en verliep onder strenge beveiliging. De politie telde zo’n 4000 deelnemers.
4000 betogers op mars tegen antisemitisme in centrum Brussel
Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), de Belgische Liga tegen Antisemitisme en het Forum der Joodse Organisaties hadden opgeroepen om op straat te komen. Volgens de verenigingen merken joden in ons land en in andere landen dat ze meer te maken krijgen met haat en discriminatie sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zondag 10 december is niet toevallig ook de Internationale Dag van de Mensenrechten. “Onder het motto ‘Nooit meer is nu’ roepen we de Belgische bevolking op om hun Joodse medeburgers te steunen,” klinkt het.
De mars is om 14 uur vertrokken aan de Kapellemarkt. Vervolgens maakten de betogers een stop voor het Joods Museum, waar in mei 2014 een terroristische aanslag werd gepleegd waarbij vier dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Daarna trokken de betogers door de Zavel om ten slotte halt te houden aan het Poelaertplein, waar toespraken werden gehouden. Rond 16 uur liep de mars op z’n einde.
Om veiligheidsredenen werd de route op voorhand geheimgehouden. Het politiekorps van Brussel Hoofdstad Elsene was ter plekke om alles in goede banen te leiden, meldt politiewoordvoerder Ilse van de Keere. Er was sprake van een tegenbetoging, maar het lijkt erop dat die niet tot stand is gekomen.
"We zullen antisemitisme nooit tolereren"
Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) verzekert dat de boodschap van de deelnemers gehoord wordt. Hij bevestigt "een forse toename in het aantal dreigingsincidenten, waarvan heel wat met een antisemitische drijfveer. Ook de aangiftes van haatmisdrijven jegens joodse medeburgers is toegenomen.”
"We kunnen niet aanvaarden dat medeburgers schrik hebben om hun huis te verlaten. Toch is dit voor heel wat Joodse mensen het geval," klinkt het verder.
De minister zat enkele dagen geleden nog samen met de referentiemagistraten inzake haatmisdrijven van de parketten van Antwerpen, Brussel en Luik. "Zij hebben nogmaals benadrukt dat er aan elk proces-verbaal een gerechtelijk gevolg wordt gegeven, zoals per omzendbrief voorgeschreven", stelt de minister van Justitie. "Zo werd vorige week nog iemand opgepakt in Eupen en worden in Antwerpen beelden verspreid om verdachten van antisemitische feiten te kunnen identificeren."
De Joodse gemeenschap wordt opgeroepen om van elk geval van antisemitisme melding te doen.