psycholoog pexels stockfoto

| De VGC investeert in bijkomende psychologische hulp voor Brusselse jongeren.

Aanbod psychologische hulpverlening voor Brusselse jongeren wordt versterkt

JP
© BRUZZ
17/12/2021

De VGC investeert in bijkomende psychologische hulp voor Brusselse jongeren. Om sneller aan de slag te gaan met het stijgend aantal hulpvragen worden nu extra psychologen in de eerste lijn ingezet.

Het mentaal welzijn van heel wat Brusselaars staat onder druk. Sinds de coronapandemie is er een sterke toename in het aantal aanmeldingen. Dat antwoordt collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) in de plenaire vergadering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie als antwoord op een vraag van Hilde Sabbe (one.brussels).

Die vraag kwam er als reactie op het interview met de psychologe Charlotte Viaene in BRUZZ eerder deze week. Daarin spreekt ze van meer depressies, burn-outs, zelfmoordgedachten en verhoogde spanning en stress. Haar valt ook de vraag naar koppeltherapie op, net als kinderen met woede-uitbarstingen, concentratiestoornissen, hyperactiviteit.

"Het aantal jongeren met een ernstige problematiek neemt toe," erkent Van den Brandt. "De wachttijden bij de kinder- en jongerenpsychiatrie Paika lopen op. Het college heeft daarom woensdag een nieuw project goedgekeurd. Paika zal het komende jaar 88.000 euro krijgen om hulpverlening te kunnen bieden terwijl deze jongeren en gezinnen wachten op hulp en opname."

Extra eerstelijnspsychologen

De VGC investeert daarnaast 250.000 euro om twee extra eerstelijnspsychologen bij Sonja Erteejee in te zetten, een samenwerkingsverband van de Brusselse jeugdhulp. Daar werken meer dan veertig organisaties samen om sneller gepaste en duurzame ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen.

De psychologen van ‘Sonja’ werken nauw samen met de Nederlandstalige scholen in Brussel. CLB’s en leerkrachten kunnen vlot terecht bij Sonja als ze signalen opvangen en op hun vraag kan een psycholoog de begeleiding opstarten. De psycholoog onderzoekt dan waar het kind of de jongere mee worstelt en welke ondersteuning het beste antwoord biedt.

"Door de versterking van het aanbod geestelijke gezondheidszorg in de jeugdhulp krijgen meer kinderen en jongeren sneller begeleiding op maat," zegt Van den Brandt (Groen). "De psychologen van Sonja Erteejee gaan ter plaatse in de scholen en werken samen met CLB’s en leerkrachten. Ze geven ondersteuning aan kinderen en jongeren met psychische klachten die op korte termijn hulp nodigen hebben."

Ook steun aan ouderen

Naast de Brusselse jeugd, versterkt de VGC ook het aanbod van psychologische hulpverlening aan Brusselse ouderen. Het gaat om een subsidie aan het CGG van 75.000 euro. Medewerkers van het CGG Brussel zullen daarmee ouderen opzoeken in onder andere de lokale dienstcentra. Ze gaan met hen aan de slag rond psychische klachten. Ook de medewerkers van de lokale dienstencentra krijgen van het CGG Brussel begeleiding om mentaal welbevinden bespreekbaar te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , brusselse jongeren , psychologie , twee jaar corona

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni