Een tiental actievoerders heeft maandagmiddag de ingang van het VRT-gebouw ‘geblokkeerd’ om een betere toegankelijkheid en meer representatie te eisen voor mensen met een beperking. “Inclusie gaat erom dat we een plaats krijgen aan tafel, deel uitmaken van het gesprek en mee de agenda bepalen. Daar zijn we nog lang niet, en daarom staan we hier vandaag.”
Actievoerders betogen voor meer inclusie en representatie aan VRT-gebouw
“We hebben de VRT gekozen omdat het een symbolische plek is, een soort van blik op de rest van de samenleving”, zegt initiatiefnemer Alexandre Lemaitre maandag aan BRUZZ. “We willen meer representatie en toegankelijkheid op alle mogelijke vlakken, en dus ook in de media."
Inclusie
Want ook daar zien we nog altijd te weinig mensen met een beperking, aldus Lemaitre. "Tenzij die beperking het thema is van de uitzending. Maar we willen niet in de media komen omdat we een beperking hebben, we willen gehoord worden omdat we iets te zeggen hebben. Inclusie gaat erom dat we een plaats krijgen aan tafel, deel uitmaken van het gesprek en mee de agenda bepalen. Daar zijn we nog lang niet, en daarom staan we hier vandaag.”
Voor Lemaitre is het onbegrijpelijk dat er vandaag nog altijd geen schermgezichten met een beperking het journaal presenteren, het weer voorspellen of voetbalwedstrijden verslaan. “Moest dat wel zo zijn, zouden veel jongeren eindelijk iemand zien waarin ze zichzelf kunnen herkennen. De rest komt dan vanzelf wel: er zal meer inclusie zijn, minder discriminatie en segregatie,...
"Dat we hier vandaag niet met meer actievoerders aanwezig zijn, komt doordat heel veel mensen hier niet geraken met het openbaar vervoer.”
Bovendien kan het ook frustraties ondermijnen, zegt Lemaitre. "Heel veel mensen weten niet hoe ze met ons moeten omgaan, omdat ze quasi nooit in aanraking komen met iemand met een beperking. Ze zien ons niet in de media, niet op de werkvloer, niet in de stad,.. Het is logisch dat er dan aan beide kanten frustraties ontstaan: wij voelen ons onbegrepen, anderen willen wel helpen, maar weten niet hoe."
De actievoerders willen vandaag van de VRT te horen krijgen waarmee zij actief bezig zijn op vlak van inclusie. “We hebben in het verleden al veel beloftes gehoord, maar er gebeurt niks of maar heel weinig”, zegt Lemaitre. Hij verwijst bijvoorbeeld naar de voornemens van de VRT om tegen 2023 een schermgezicht met een beperking te introduceren, maar die is er tot op heden niet. “In de beleidsverklaring van de VRT staat ook dat ze anderhalf procent werknemers met een beperking in dienst hebben. Als je dat vergelijkt met de BBC, de Britse openbare omroep, zie je dat ze daar al boven de tien procent zitten.”
Eerste actie
Dat het zo’n traag proces is, komt volgens Lemaitre deels doordat veel mensen denken dat onze samenleving intussen is aangepast aan de noden van mensen met een beperking. “Niet dus", gaat hij voort. "De lift in station Brussel Centraal is bijvoorbeeld elke week stuk. Afgelopen weekend wilde ik naar de Gentse Feesten en waren ook de liften in het Noordstation buiten gebruik. Bovendien moet je minstens 24 uur van tevoren je reis al plannen om gewoon nog maar de trein te kunnen nemen. Dat we hier vandaag niet met meer actievoerders aanwezig zijn, komt trouwens gewoon doordat heel veel mensen hier niet geraken met het openbaar vervoer.”
Lemaitre benadrukt nog dat de actie aan het VRT-gebouw de eerste van velen is. “Wij zijn hier om te laten zien dat we er zijn. Ook al zien jullie ons niet, wij zij hier en zullen ervoor zorgen dat we gezien en gehoord worden. Het heeft lang genoeg geduurd, nu is het echt tijd voor verandering.”
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , VRT-gebouw , inclusievere samenleving , Alexandre Lemaître