De politieke burgerbeweging Agora.brussels, die met Pepijn Kennis een vertegenwoordiger heeft in het Brussels Parlement, pleit ervoor om de Senaat om te vormen tot een burgerassemblee van uitgelote burgers. "Agora.Brussels stelt voor om deze instelling om te vormen tot een plek voor dialoog, in plaats van er een kortetermijnbesparing op te doen", reageert de beweging maandag in reactie op het voorstel van de N-VA om de Senaat te schaffen.
Agora.brussels pleit voor omvorming van Senaat tot burgerassemblee
Lees ook: Het rapport van Pepijn Kennis (Agora)
Senaatsfractievoorzitter Karl Vanlouwe diende onlangs een voorstel tot wijziging van de Grondwet in om de Senaat af te schaffen. Hij had vragen bij het kostenplaatje van de Senaat - 39 miljoen in het werkjaar 2020 - ondanks zijn uiterst beperkte rol.
Agora wijst er ook op dat een aantal Brusselse parlementsleden de 'return on investment' op de overlegcommissies in twijfel trekken. Daarbij nemen 45 uitgelote burgers deel aan commissiewerkzaamheden. Het Brussels Parlement kreeg er nochtans de prijs voor het internationaal observatorium van de participatieve democratie voor, merkt de burgerbeweging op.
Voor Agora.Brussels kan je de gezondheid van een democratie meten aan de ruimte die er is om te discussiëren voor mensen die politieke beslissingen moeten ondergaan. "Zulke ruimtes komen voort uit een institutionele context én een vraag uit het middenveld. Ze bieden alle plek aan diversiteit en constructieve dialoog", luidt het.
Daarom steunt Agora het idee van Ecolo om de Senaat om te vormen in een assemblee van uitgelote burgers, eerder dan hem af te schaffen. "Zo brengen we deze 19de-eeuwse instelling in de 21ste eeuw binnen. En creëren we een ruimte waarin de inwoners van ons land - eerste betrokkenen van de politieke beslissingen - een stem krijgen. Deze hernieuwde Senaat kan dan met een diverse samenstelling zorgen voor breed gedragen aanbevelingen, gebaseerd op informatie en overleg."
Agora stelt voorts dat zo'n vernieuwde Senaat in het hart van de politieke beslissingsname op federaal niveau "snel kan reageren op de meest relevante politieke realiteiten. De discussies zouden er verankerd zijn in het dagelijks leven en de terreinkennis van gewone burgers, en niet in de belangen van politieke partijen".
N-VA'er Karl Vanlouwe is het niet eens met Agora.Brussels. Hij blijft er in een reactie maandag bij dat de Senaat geen enkele politieke meerwaarde heeft en best kan worden afgeschaft in plaats van "de zoveelste poging om de instelling 'relevant' te maken".
"Het federale en Vlaamse Parlement zijn samengesteld op basis van de verkiezingsuitslagen. Dat is een representatieve democratie. Uitgelote burgers in een Senaat zijn noch representatief, noch democratisch. De tijd van de loteling is gelukkig voorbij", aldus nog Karl Vanlouwe.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , pepijn kennis , agora.brussels