Medicijnen die bij 28,7 graden bewaard worden, personeel dat nauwelijks Nederlands praat en een moord op een bewoner die niet aan het Agentschap werd gemeld. Woonzorgcentrum Clos Bizet in Anderlecht staat nog altijd op de zwarte lijst. Toch is het op de goede weg. Dat blijkt uit de verslagen van de Vlaamse Zorginspectie, die sinds 1 maart online staan.
Anderlechts rusthuis Clos Bizet nog op zwarte lijst, 'maar wel op goede weg'
Een woonzorgcentrum komt onder verhoogd toezicht als er zich ernstige en/of aanhoudende klachten voordoen, of waar vragen rijzen over de kwaliteit van de zorg. Clos Bizet in Anderlecht staat er al sinds maart 2019 op, toen de lijst werd aangelegd.
Toch lijken de inbreuken op het eerste zicht niet zo spectaculair. Zeker, het woonzorgcentrum had de moord op een bewoner in de nacht van 22 op 23 augustus niet gemeld aan het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, maar het personeel en directie hadden dan ook het bevel gekregen van de politie om niets over de feiten te zeggen. Toen het Agentschap Clos Bizet hier zelf over contacteerde, maakte de directie er daags nadien, en na afstemming met het parket, een formele melding van.
Voldoende personeel
Ook de personeelstekorten – een groot probleem in andere rusthuizen – waren vorig jaar eerder minimaal, en in het inspectierapport van september, het laatst beschikbare, zelfs niet meer bestaande. Er was dus voldoende personeel. De medicatieveiligheid scoorde goed, behalve wat betreft de consequente registratie, en ook de handhygiëne scoort hoog. Omdat er niet in elke bewonerskamer een dispenser met handalcohol stond en één van de 10 medewerkers het mondmasker om de arm droeg in plaats van om de neus en mond, is het op dat domein echter 'niet conform de regelgeving'.
Het rusthuis krijgt ook bij de categorie 'De bewoners zien er uiterlijk verzorgd uit' een negatief vinkje, maar dan omdat 1 van de 42 bewoner gaten in z'n joggingbroek had en een vuile vest aan had. Ook worden bewoners 'niet respectvol bejegend' omdat er een bewoner zijn vlees samen met de rijstpap opat, en een personeelslid een rolstoelgebruiker voortduwde, die op haar beurt een andere bewoner moest voortduwen.
Geen Nederlands
Ernstiger is dat de medicatie bewaard werd in een ruimte waar het 28,7 graden was, te hoog voor sommige medicijnen. Ook spreekt het personeel nauwelijks of geen Nederlands, terwijl 10 van de 42 aanwezige bewoners het Nederlands als moedertaal hebben. Zeker voor bewoners met dementie is dat een lastige kwestie.
Ook zijn niet alle lokalen goed onderhouden, werd vastgesteld dat er geürineerd werd in de hoeken van het overdekt terras van de beveiligde afdeling (voor mensen met dementie, red.), was de vloer en zetel in één kamer erg vuil en hing er in één badkamer een sterke urinegeur, en in een andere een sterke putjesgeur.
Beterschap
Toch is het verslag allesbehalve een vernietigend oordeel van de werking. "Er is daar inderdaad duidelijk beterschap, ze zijn op de goede weg," zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We willen die trend wel bevestigd zien in de toekomstige inspectieverslagen, zodat het hier niet louter om een kortstondige opflakkering gaat. Maar het gaat alvast beter nu dan in 2019, toen we zelfs een schorsing hebben overwogen. Toen was er een gebrek aan personeel, waardoor de dagelijkse verzorging en het medicatiegebruik in het gedrang kwamen."
Welke werkpunten nu nog het zwaarst doorwegen, kan Moonens niet zeggen. "Het is een samenspel," zegt hij. "Dat het personeel onvoldoende Nederlands spreekt bijvoorbeeld, is geen breekpunt: het is beter dat er personeel is dan niet. Maar het is wel hinderlijk voor sommige bewoners, en in combinatie met andere werkpunten kan dit dus toch tot een negatieve beoordeling leiden."
Nieuwe directie
Onze redactie kon wzc-uitbater Vulpia uit Brassschaat nog niet bereiken voor een reactie, maar aan onze collega's van Het Nieuwsblad zei het bedrijf dat ook de onregelmatigheden uit het laatste inspectieverslag intussen verholpen zijn.
Vulpia spreekt ook het vertrouwen uit in de nieuwe directie van Clos Bizet. “Het huidige team stelt alles in het werk om onze bewoners goed te omringen. Zo is er een bewonersparlement, is er een opendeurbeleid ingesteld en staat het belang van onze bewoners steeds voorop," klinkt het.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Brusselse rusthuizen , Brusselse woonzorgcentra , inspectie , woonzorgcentrum , Clos Bizet