De Brusselse regering heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die het mogelijk maken de arbeidsomstandigheden van de huishoudhulpen te verbeteren. Dat meldt minister van Werk en Beroepsopleiding Bernard Clerfayt woensdag. Het gaat onder meer om een verlichting van de eindeloopbaan, de verplichting om 16 uur opleiding te krijgen, een verplicht bezoek vooraf aan de werkplek en de uitsluiting van gebruikers die zich misdragen.
Arbeidsomstandigheden van de Brusselse huishoudhulpen worden verbeterd
In Brussel werken 27.702 huishoudhulpen in de sector van de dienstencheques. 21.393 van hen is Brusselaar en 95 procent is vrouw. Dagelijks voeren zij huishoudelijke taken uit voor 116.162 Brusselse gebruikers.
"De huishoudhulpen voeren dagelijks taken uit die op lange termijn grote gevolgen kunnen hebben voor hun gezondheid. Vandaag verheug ik mij over de mooie vooruitgang die geboekt werd in het Brussels Gewest om hun dagelijks leven te verlichten. We moesten deze vrouwen beter beschermen, hen de kans geven hun vaardigheden te ontwikkelen, en vooral met hen werken om de risico's voor hun gezondheid te beperken en hun werklast vanaf 50 jaar te verlichten", verklaart Bernard Clerfayt.
De maatregelen voorzien onder meer in 16 uur verplichte opleiding voor elke werknemer. Elke nieuwe werknemer moet een traject van 9 uur verplichte opleiding volgen, waarvan minstens 2 uur over ergonomie. Om de eindeloopbaan te verlichten, kunnen huishoudhulpen ouder dan 50 jaar mentor worden en hun vaardigheden en ervaring ten dienste kunnen stellen voor de begeleiding van een minder ervaren collega.
De extra kosten die een aantal Brusselse ondernemingen hun klanten aanrekenen, worden beperkt tot 0,30 eurocent/cheque. Zij zullen hoofdzakelijk gebruikt worden om de kosten te dekken van de huishoudhulpen op het gebied van mobiliteit, opleiding en welzijn. Nieuwe gebruikers moeten akkoord gaan met een verplicht bezoek vooraf, vooraleer er met dienstencheques kan worden gewerkt en gebruikers die zich misdragen, kunnen uitgesloten worden en zullen geen gebruik meer kunnen maken van dienstencheques.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , huishoudhulp , Bernard Clerfayt