Ruiterstandbeeld Leopold II aan het Troonplein

| Het ruiterstandbeeld van Leopold II aan het Troonplein op de Kleine Ring.

Auteur Lucas Catherine gidst je langs koloniaal erfgoed in Brussel

Arnaud De Decker
30/11/2019

De Brusselse auteur Lucas Catherine stelt zondag zijn nieuwste boek voor in Passa Porta. Het dekoloniseringsparcours. Wandelen langs Kongolees erfgoed in België is een boek dat het verhaal achter de monumenten en ander koloniaal erfgoed in België vertelt.

Een andere visie op ons koloniaal verleden. Dat is wat Brusselaar Lucas Catherine (72) zijn lezer wil bijbrengen. "Want de kolonisatie heeft niet alleen massa’s mensen vermoord, de koloniale geschiedschrijving heeft ook vaak de waarheid vermoord", zegt hij in zijn nieuwste boek.

Hij maakt ook de balans op van de acties tegen koloniale monumenten en vertelt waarom we onze koloniale geschiedenis moeten herschrijven.

Bananenwijk

De term kolonialisme en vooral de manier waarop we als maatschappij aan dekolonisatie kunnen doen verhit al een tijdje de gemoederen. Zo heeft de koloniale geschiedenis een grote plaats in ons straatbeeld. Brussel alleen telt zeker 39 straten met een koloniale referentie. Leopold II heeft minstens vijftien standbeelden over heel het land.

In het boek passeren dan ook heel wat Brusselse gemeenten, straten, monumenten en gebouwen de revue. Zo legt de auteur bijvoorbeeld uit hoe de wijk Matonge doorheen de jaren is ontstaan, en staat hij uitgebreid stil bij de gemeente Schaarbeek, "het dorp dat rijk werd door Kongo".

Daarnaast is er, naast de bekende arcaden van het Jubelpark of nog de Waranden en het Koningsplein, ook veel aandacht voor de zogenoemde 'Bananenwijk' en 'Cinema Kongo', beiden in Brussel-Stad gelegen. Ook legt de auteur haarfijn uit wat de gemeenten Ukkel, Sint-Gillis, Etterbeek of nog Vorst aan het kolonialisch tijdperk te danken hebben.

Maatschappelijk brandpunt

In nogal wat provinciesteden en gemeenten zijn er ook nog monumenten voor de lokale pioniers van de “beschavingsmissie” in Congo. Zij zijn er bewust neergezet, de meeste tussen de jaren 1920 en de jaren 1950, als onderdeel van een campagne om Leopold II te rehabiliteren en steun te vinden voor het koloniale project.

Auteur Catherine vindt dat in maatschappelijke debatten en zelfs in de historisch expertise in Vlaanderen en Brussel de blanke stem nog te zwaar doorweegt. Als gevolg daarvan worden bepaalde groepen uit het collectieve geheugen geweerd en worden hen plaatsen van herinnering ontzegd.

Niet aan zijn proefstuk toe

Lucas Catherine is niet aan zijn proefstuk toe. Hij schreef eerder al verschillende boeken over gevoelige thema's, onder meer over de kolonisatie van Palestina, en heel wat boeken over jihadisme en de relatie tussen de Europese beschaving en andere wereldbeschavingen. Hij benadert godsdiensten vanuit een atheïstisch perspectief, en woonde ook in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

De boekvoorstelling vindt plaats op Zondag 1 december om 11u in Passa Porta Bookshop - Dansaertstraat 46, 1000 Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , dekolonisatie , Congo , koloniaal verleden , Leopold II

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni