De Aziatische hoornaar is een gevaarlijke wespensoort. Hun steken zijn niet alleen pijnlijker voor de mens, ze tasten ook ons ecosysteem aan. Waar ze in 2011 vooral in West-Vlaamse contreien werden gespot, vind je ze vandaag over het hele land. Ook in Brussel. Zondag werd voor het eerst een nest vernietigd door de Brusselse brandweer.
Aziatische hoornaar bouwt Europees leger uit en bereikt nu ook Brussel
De Aziatische hoornaar, die het Europese continent bereikte door overzeese goederentransacties, is traag maar gestaag een volwaardig leger aan het uitbouwen dat binnenkort voldoende groot is om ons ecosysteem voorgoed te verstoren.
Naast de pijnlijke steken die ze met haar langere stengel en giftige stof de mens aandoet, vreet ze ook – letterlijk - onze inheemse bijen op. De hoornaar infiltreert in groep en op uitstekend georganiseerde wijze de nesten van onze honingbijen. Eens binnen maakt geen enkele honingbij nog kans om levend het nest te verlaten. Volgens Leefmilieu Brussel maakt deze honingbij tot maar liefst twee derde van het menu uit van Aziatische hoornaars in de steden.
In de ban van wesp
In Vlaanderen werd in 2016 voor het eerst een nest van deze Aziatische hoornaar opgemerkt. Een imker deed de ontdekking in een serre in Oudenaarde. Het jaar daarop, in 2017, werden acht nesten geteld. In 2018 waren het er al 61. In dat jaar zijn ook verschillende hoornaars voor het eerst waargenomen in Brussel. En het houdt niet op.
Het is zelfs zo ver gekomen dat de brandweer in Brussel een speciaal team heeft opgeleid om met die specifieke wespen te kunnen omgaan. “De situatie omtrent de Aziatische hoornaar is in Frankrijk behoorlijk uit de hand gelopen”, legt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer uit. “Om gelijkaardige toestanden in Brussel te voorkomen, hebben we preventief een team opgeleid die deze gevoelige interventies kan uitvoeren.”
Azië vs Europa
Zo’n nest neutraliseren blijkt inderdaad alles behalve makkelijk: “Een interventie gebeurt meestal ‘s nachts, als de wespen slapen. In de meest extreme gevallen kan deze tot twee dagen duren”, aldus Derieuw.
De Aziatische hoornaar mag niet verward worden met de Europese variant. De Europese hoornaar, die trouwens nóg groter is dan de Aziatische (tot wel 2,6cm lang), is minder gevaarlijk voor mens en dier, en is wel heel nuttig voor ons ecosysteem. Verschillende roofvogels vreten ze op, en zelf nuttigen ze lastige muggen en vliegen. De Aziatische hoornaar is donker van kleur. Vooral de kop en het borststuk zijn glimmend zwart. Het achterlijf is zwart in de taille en oranjebruin naar achteren toe, en poten zijn helder geel aan het uiteinde.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , aziatische hoornaar , wespen , steken , brandweer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.