Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil dat er in Brussel “kordaat en repressief” wordt opgetreden nadat er rellen uitbraken bij de WK-match België-Marokko. “Steden en lokale besturen kunnen het verschil maken bij zulke rellen. En ik denk dat het de taak is van Brussel en de Brusselse gemeenten om dat ook effectief te doen," zei de minister tijdens de plenaire zitting van het Vlaams parlement.
Bart Somers haalt uit naar Brussel na rellen: 'Men laat zaken op hun beloop'
Ook vandaag spelen de Rode Duivels een WK-match, tegen Kroatië dit keer. "De kans dat het donderdag in Brussel opnieuw ontspoort, is groot," aldus de Vlaamse minister gisteren. "Waarom zouden ze het niet doen? Ze worden daar toch niet gestraft. Ze worden daar toch niet aangepakt."
De rellen zelfs hebben volgens de minister nochtans niets met voetbal te maken. "Het zijn altijd dezelfde jongeren, criminele bendes die op het moment dat er dingen gebeuren in de stad op die manier misbruik maken van een context om geweld te gebruiken en vernielingen aan te richten,” aldus Somers. “Het is een vorm van stadshooliganisme en dat moet je kordaat aanpakken.”
Die kordate aanpak ontbreekt volgens Somers in het "het beleid", zonder daarbij in eerste instantie Brussel te vernoemen. "In bepaalde steden, in bepaalde wijken laat men de zaken op zijn beloop, wijken en buurten waar je ziet dat ze verloederd zijn, waar alles kan en alles mag. Op die manier creëer je een klimaat van onbehagen en geef je mensen het gevoel dat ze zich alles kunnen permitteren," aldus de minister.
Negatieve rolmodellen
Volgens de minister gaat het om tientallen of honderden jongeren. "Maar je kan die perfect in beeld brengen. Een beleid kan zich daarop enten en kan dat effectief aanpakken. Dat vraagt de verantwoordelijkheid te dragen op lokaal vlak.”
"En als een gemeente of stad dat niet doet, zet ze de deur open voor negatieve rolmodellen, voor vernielingen en voor maatschappelijke spanningen," aldus nog de minister die erop wees dat in verschillende Vlaamse steden ook Marokkaanse gemeenschappen samenkwamen om naar de match te kijken, maar waar er geen rellen hebben plaatsgevonden.
'Als je het preventiewerk en jeugdwerk herleidt tot zij die mee de excuses aandragen en die niets anders kunnen doen dan pampers aantrekken, dan ben je fout bezig.'
Volgens Somers heeft het in ieder geval niets met de inburgering te maken. “Veel van die jongeren zijn hier geboren en zijn hier opgegroeid. Dat maakt het nog meer de verantwoordelijkheid van die lokale besturen, om politioneel en repressief, en daar waar nodig ook met preventieve maatregelen en met inzet van wijkondersteuning, met integrale aanpak dat tegen te gaan. Een stad kan dat als ze dat wil, als ze daar een prioriteit van maakt.”
Het verschil maken
Volgens hem werd er in Antwerpen sneller en kordater opgetreden. “Steden en lokale besturen kunnen het verschil maken bij zulke rellen. En ik denk dat het de taak is van Brussel en de Brusselse gemeenten om dat ook effectief te doen."
Volgens Somers is het belangrijk om daarbij het omstaandersprincipe in het hoofd te houden: "We moeten mensen aanleren hoe ze ermee kunnen omgaan wanneer ze zaken zien die niet kunnen." Ook wijkverbeteringsprojecten kunnen een deel van de oplossing zijn, "zodat er geen straffeloosheid heerst".
In de eerste plaats zijn dus de lokale besturen daarvoor wel de motor, benadrukte Somers. "Als je natuurlijk het preventiewerk en jeugdwerk herleidt tot zij die mee de excuses aandragen en die niets anders kunnen doen dan pampers aantrekken, dan ben je fout bezig. Je moet jongeren een kader scheppen en normen geven, je moet de ouders, broers en zussen aanspreken en met de scholen gaan praten. Je moet lijnen trekken, dat is ook in het belang van de jongeren om hun een toekomst te geven."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bart Somers , rellen , WK Voetbal