De politie heeft afgelopen vrijdag negen jongeren opgepakt die concrete plannen zouden hebben gehad om een aanslag te plegen op het commissariaat in Anderlecht. Acht van hen zijn minderjarig. Naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Nahel in Parijs riepen de jongeren op sociale media op om het politiecommissariaat in brand te steken. Dat bevestigt de politiezone Brussel-Zuid.
Negen jongeren wilden aanslag plegen op politiecommissariaat
De negen jongeren riepen op sociale media op om het politiecommissariaat in de Demosthenesstraat in Anderlecht in brand te steken. Die oproep kwam er naar aanleiding van het overlijden van de 17-jarige Nahel door een politiekogel in Parijs.
Aan metrohalte Jacques Brel, een honderdtal meter van het politiekantoor, werden ze vrijdag rond middernacht door de politie opgepakt. Ze hadden onder andere molotovcocktails, brandversnellers, wapens en bivakmutsen op zak.
"We halen natuurlijk opgelucht adem dat er niets gebeurde, maar het feit dat deze jongeren concrete plannen hadden, is onrustwekkend”, reageert Sarah Frederickx, woordvoerder van de politiezone Zuid. De politie in Brussel heeft sinds donderdag meer dan tweehonderd personen preventief aangehouden, uit vrees voor het overwaaien van de rellen uit Frankrijk.
‘Leeftijd baart zorgen’
Acht van de negen verdachten zijn minderjarig. De jongste is 12 jaar oud, de oudste is nog maar net 18 jaar geworden. “Dit baart zorgen voor de toekomst, wetende dat jongeren, vaak minderjarigen, in staat zijn om zo’n bedreiging te bedenken”, vertelt Jurgen De Landsheer, korpschef van de politiezone Brussel-Zuid.
Hoe het komt dat jongeren zich op steeds jongere leeftijd aan geweld wagen, ligt volgens De Landsheer vooral aan de invloed van sociale media en aan het milieu waar ze in zitten. “Op sociale media komen ze in contact met verkeerde mensen, dus het is belangrijk om sociale media te blijven monitoren en in te grijpen, of dat nu preventief of repressief is.”
De negen jongeren zijn intussen vrijgelaten door de politie. Het parket zal nu beslissen wat er met hen zal gebeuren.
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , Samenleving , Jurgen De Landsheer , rellen , aanslag
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.