Het Belgische gerecht zal op maandag 20 juni in Brussel het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo in 1960, teruggeven aan zijn familie. Na de teruggave volgt in het Egmontpaleis een officiële plechtigheid, waar ook de Congolese autoriteiten vertegenwoordigd zullen zijn. Dat blijkt dinsdag uit een mededeling van het kabinet van premier Alexander De Croo. Het gaat om een tand van de in 1961 vermoorde Lumumba.
België geeft op 20 juni tand Patrice Lumumba terug aan familie
Congolese media schreven deze week al dat in hun land de voorbereidingen gestart zijn voor de repatriëring van de stoffelijke resten van Lumumba. Die zou voor 30 juni moeten gebeuren, want de ceremonie naar aanleiding van de ontvangst staat gepland op 30 juni, tevens de nationale feestdag van Congo.
Het kabinet-De Croo bevestigt dinsdag dat de teruggave op maandag 20 juni plaatsvindt. Die zal in een beperkt familiaal kader worden georganiseerd. Daarna volgt een officiële plechtigheid in het Egmontpaleis, op initiatief van de Belgische regering en in aanwezigheid van de Belgische en Congolese autoriteiten, "gelet op de emblematische betekenis van het moment voor de Democratische Republiek Congo, maar ook voor België en daarbuiten", luidt het. Namens ons land zal premier De Croo er het woord nemen.
Tand
Goed ingelichte bronnen bevestigen dat die dag een tand van Lumumba aan zijn familie teruggegeven wordt. Het parket nam die in 2016 in beslag bij de dochter van de voormalige politieman Gerard Soete.
Na de moord hielp hij het lichaam van Lumumba verdwijnen, maar de man haalde minstens een tand weg en hield die bij. In 2020 oordeelde de rechtbank dat de Belgische staat die tand aan Congo moet teruggeven. Volgens een zoon van Lumumba bevinden zich nog een tweede tand en een vinger van Lumumba in ons land.
De teruggave volgt op het bezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Congo in de tweede week van juni. Volgens de mededeling van het kabinet van de premier mogen dat bezoek en de teruggave beschouwd worden als "een nieuw positief keerpunt" in de geschiedenis van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Congo. "Het stoffelijk overschot van Patrice Emery Lumumba verwijst naar het gemeenschappelijke verleden van onze twee landen, met inbegrip van de moeilijke periodes."
Voor het stoffelijk overschot van Lumumba België verlaat, willen de Congolese autoriteiten de Congolese diaspora nog samenbrengen rond Lumumba. Dit bezinningsmoment zal na de officiële plechtigheid worden georganiseerd door de Congolese autoriteiten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Patrice Lumumba , Congo