Een 200-tal betogers heeft op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement gepleit voor een humaner opvangbeleid van de vluchtelingen die zich in het Griekse kamp Moria bevinden. Europa, maar vooral ook België en de stad Brussel kunnen meer doen, klinkt het. "Wij hebben meer dan voldoende plaats."
Betogers vragen meer inspanningen voor vluchtelingenopvang
Bij de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos vorige week verloren 13.000 vluchtelingen, onder wie zo'n 4.000 minderjarigen, het dak boven hun hoofd. Al jarenlang verblijven deze mensen er in erbarmelijke omstandigheden. Sinds de coronacrisis zijn deze vluchtelingen volledig afgescheiden van de buitenwereld uit angst voor besmettingen.
Europees spreidingsplan
Een bonte verzameling van middenveldorganisaties en vzw's zoals onder andere Vluchtelingenwerk, 11.11.11., Amnesty International, Ciré, en Caritas International verzamelde donderdag op het Luxemburgplein aan het Europees Parlement om die schrijnende omstandigheden aan te klagen. Tegelijkertijd vragen de manifestanten oplossingen van de Europese lidstaten, maar ook België en de stad Brussel doen volgens de betogers te weinig.
"België beloofde vijf jaar geleden 4.500 asielzoekers op te vangen, maar tot dusver is nog niet eens een kwart van dat engagement vervuld", foetert Mehdi Kassou van BXLRefugees, een burgerplatform dat vluchtelingen in Brussel steunt. "Ons land zou met Charles Michel als voorzitter van de Europese raad en met Brussel als Europese hoofdstad een voortrekkersrol moeten spelen om een solidaire, Europese migratiepolitiek uit te tekenen dat de toegangslanden ontlast en een betere verdeling onder de lidstaten voorziet."
Een grote natie als België moet toch meer dan 150 asielzoekers kunnen opvangen?
Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) verklaarde eerder zo'n 150 kwetsbare asielzoekers op te willen vangen in België. "Een grote natie als België moet toch meer mensen kunnen opvangen? Wij, als burgerorganisatie, bieden al aan 200 vluchtelingen onderdak", zegt Kassou fijntjes. "België mag niet blind zijn voor de helse omstandigheden waarin de asielzoekers in Moria leven. Het is hoog tijd dat zij een beter leven krijgen."
Krachtig Brussels signaal
Volgens PVDA-politica en Brussels gemeenteraadslid Riet Dhont kan de stad Brussel ook meer inspanningen leveren. "Wij vragen het schepencollege formeel of ze bereid zijn om vluchtelingen uit Griekenland op te vangen", aldus Dhont. "Wij hopen ook dat burgemeester Close druk kan uitoefenen op de federale regering om meer mensen op te vangen. De stad zou best ook beter samenwerking met organisaties als Vluchtelingenwerk Vlaanderen om een opvangplan op touw te zetten."
De stad Brussel is het als hoofdstad van Europa aan zichzelf verplicht om meer engagement te tonen, vindt Dhont. "Het zou toch een krachtig signaal zijn richting Europa en de federale regering mocht de stad Brussel dergelijke initiatieven nemen. Wij hebben namelijk plaats genoeg voor deze mensen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , vluchtelingenkamp Moria , Mehdi Kassou , Riet Dhont , betoging Luxemburgplein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.