Elf jaar geleden werd beslist dat Brussel een biertempel zou krijgen, vandaag werd het lintje van het gerenoveerde Beursgebouw en bierbelevingscentrum Belgian Beer World officieel doorgeknipt. “Toen ik een paar dagen geleden zag dat de trappen opnieuw toegankelijk waren, was mijn dag goed. Eindelijk!"
Beursgebouw: 'Eindelijk zien we eens de binnenkant'
Sinds begin 2012 is de Stad Brussel eigenaar van het Beursgebouw. Elf jaar en zo’n negentig miljoen euro later, mochten bezoekers vandaag voor het eerst gaan piepen naar de resultaten van dat gigantische renovatieproject.
'Allemaal heel nieuwsgierig'
Oscar en Lukas stonden samen met hun grootouders op de eerste rij om het nieuwe Beursgebouw te ontdekken. “Ik was heel benieuwd naar de binnenkant van de Beurs, vooral naar de inrichting en de architectuur”, vertelt Oscar. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik helemaal onder de indruk ben. Het is echt mooi!”
“Voor ons is het formidabel om hier samen met de kleinkinderen naartoe te komen”, zegt oma Ingrid. “Het is een prachtig gebouw, een icoon. Ik hou van Brussel en passeer hier regelmatig, maar had nog nooit de binnenkant kunnen bewonderen. Voor ons was het een topdag. We waren allemaal heel nieuwsgierig, maar onze verwachtingen zijn ingelost.”
Murielle en Julie liepen toevallig voorbij de dansshow aan de voorkant van het Beursgebouw, en besloten een kijkje te komen nemen. “Het is hier best gezellig, er gebeurt vanalles. Er wordt gedanst, er is een soort van boksring, je kan het museum bezoeken… Na twintig jaar in Brussel is het fijn om eens de binnenkant gezien te hebben. Ik ben blij dat ze de deuren hebben opengegooid!", zegt Murielle.
“Toen ik een paar dagen geleden zag dat de trappen opnieuw toegankelijk waren, was mijn dag goed. Eindelijk!”, zegt Natalie, die architect is en een paar straten verderop woont. “Vorig jaar was ik hier ook tijdens Open Wervendag, dus ik was benieuwd naar het eindresultaat. De renovatie is indrukwekkend, het is heel mooi gedaan."
Voor Natalie is de Beurs een van de meest iconische gebouwen van Brussel. "Dat je hier nu als Brusselaar op eender welk moment kunt binnenlopen, is voor mij een grote meerwaarde. Wel jammer dat je niet op het dakterras kunt zonder een ticket voor het museum te betalen, want ik moet eerlijk zeggen dat het museum mij niet meteen aanspreekt. Misschien is het eerder iets voor toeristen?"
Buiten de openingsuren van het biermuseum is de Skybar wel gratis toegankelijk voor publiek. Je kan de bar ook reserveren voor privé-evenementen.
In de agenda van Kris stond 9 september al lange tijd met stip aangeduid, maar voor haar valt de openingsdag tegen.
“De verbouwingen zijn prachtig, maar ik vind het schandalig dat je op een openingsdag 17 euro moet betalen om het museum te bezoeken”, zegt ze. “Daarnet was ik op de opening van een nieuwe meubelwinkel in de buurt, en daar voelde ik me beter onthaald dan hier. Er waren chocolaatjes van een Brusselse chocolatier, ik werd warm welkom geheten,... Ik had graag de beloofde gratis rondleiding gevolgd en proevertjes gezien, maar die hebben ze goed verstopt.”
Manon en Martian belandden per toeval op het nieuwe dakterras en lijken zich minder druk te maken. “Ik ben enthousiast", zegt Martian. "Het museum is heel interactief en zintuiglijk: er komt weinig lezen aan te pas, alles is gemakkelijk te begrijpen, er zijn video’s, spelletjes, dingen die je kunt aanraken,... Ik vond het oprecht interessant! Eén puntje van kritiek: de tentoonstelling duurt misschien net iets te lang. Gelukkig kan je nadien iets drinken op het dakterras, met een prachtig uitzicht over Brussel.”
Daar zijn Nabila en Laïla het volledig mee eens. “Je kunt je ogen uitkijken”, zegt Nabila. “Hier op het dak, maar ook het museum zelf is de moeite waard. Je wordt meegenomen in een verhaal via allerlei activiteiten: zakjes wegen, een virtuele markt bezoeken, bier ‘inschenken’... Op een interactieve manier leer je hoe bier gemaakt wordt, ik heb veel bijgeleerd.”
“Wij drinken zelf niet, maar België is natuurlijk wel beroemd om zijn bier en chocolade”, vult Laïla aan. “Het is leuk om te zien dat deze plek nu altijd toegankelijk is. Voor Brusselaars, maar ook voor toeristen die de Belgische cultuur willen ontdekken.”
Het gelijkvloers van het gerenoveerde Beursgebouw is vanaf nu elke dag vrij toegankelijk tussen 9.30 en 18 uur, via zes verschillende ingangen. Handige tip voor de Brusselaar die regelmatig het historische centrum doorkruist: het Beursgebouw is vanaf nu een shortcut naar de Grote Markt.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Belgian Beer World , Beursgebouw