De sociale appartementsblokken aan metrostation Beekkant verkeren in slechte staat. Bewoners trekken daarover aan de alarmbel. Ze vinden dat er onvoldoende geïnvesteerd wordt in het onderhoud, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. “Als er brand ontstaat, gaan we er allemaal aan,” zegt iemand zelfs. Huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois belooft dat een renovatie beterschap zal brengen.
Bewoners Beekkant-torens trekken aan alarmbel: 'Bij brand gaan we eraan'
Tussen de Jules Vieujantstraat en de Dubois-Thornstraat bevinden zich de twee grote torens van de Beekkant-wijk. Le Logement Molenbeekois, een openbare vastgoedmaatschappij, verhuurt er appartementen.
Wie het gebouw vanop een afstand bekijkt, ziet niet meteen grote problemen. Binnen blijkt niets minder waar: liften buiten dienst, schimmel door de vochtige muren, geen verwarming, problemen met de elektriciteit, vandalisme... BRUZZ trok naar de wijk om de getuigenissen van de bewoners te horen. “Ik woon hier al vierentwintig jaar, ik heb het gebouw nog nooit volledig functioneel gekend,” vertelt iemand ons.
Te weinig hulp
Inwoners moeten vaak maanden of jaren wachten op oplossingen van Le Logement Molenbeekois, volgens verschillende bewoners. “Ik had een probleem met mijn elektriciteit, mijn stopcontact kwam uit de muur, dat was gevaarlijk voor mijn zoontje van vier. Het heeft maanden geduurd vooraleer er zelfs een plaatsbeschrijving kwam,” zegt een moeder van 2 kinderen.
“De lift is veel te klein, mijn moeder zit in een rolstoel en past er niet eens in,” zegt een andere vrouw, “maar op zich maakt dat niet echt uit, de lift werkt hier toch nooit.” Ook zouden door de schimmel verschillende personen gezondheidsproblemen hebben. “Een vriend van mij heeft ademhalingsproblemen, de schimmel zou zijn longen hebben aangetast,” vertelt een andere inwoner tijdens een groepsgesprek met BRUZZ.
Wanneer er uiteindelijk hulp komt, wordt er volgens de bewoners te weinig gedaan. “Mijn plafond was maandenlang aan het afbrokkelen, om het op te lossen hebben ze er gewoon laagjes papier op geplakt. Dat is geen oplossing op de lange termijn,” aldus een mannelijke inwoner die anoniem wilde blijven. De huurders betalen de herstelwerken nochtans zelf, ook als er daden van vandalisme zijn. Bij de aangerekende lasten zit namelijk ook een bedrag voor het onderhoud van de gebouwen.
Tijdens de winter zou een deel van het gebouw zonder verwarming hebben gezeten. De centrale boiler was door een overstroming lang buiten dienst. “In veel kamers was het ijskoud, in zo’n appartement wil je toch niet met je kleine kinderen blijven?”
Ook heeft de sociale woning heeft geen functionele nooduitgangen. Volgens de geldende normen is het nochtans verplicht om in grotere gebouwen minstens één nooduitgang te hebben. “Als er brand ontstaat, gaan we er allemaal aan,” vreest een jongeman wanneer BRUZZ hem ernaar vraagt.
“Het zijn misschien sociale woningen, maar het sociale aspect zijn ze blijkbaar vergeten,” vertelt dezelfde jongeman. “We hebben onderdak tegen een kleine prijs, dat is waar. Maar daarnaast wordt ook het absolute minimum voor ons gedaan.”
“Het zijn misschien sociale woningen, maar het sociaal aspect zijn ze blijkbaar vergeten”
Renovatiewerken
Huisvestingsmaatschappij Le Logement Molenbeekois is zich bewust van de situatie. Er lopen meerdere projecten om de sociale woningen in de gemeente op te knappen, zegt de organisatie. “De gebouwen aan Beekkant zijn onze oudste, helaas werden jaren geleden de torens niet tijdig gerenoveerd. Daar betalen we nu de prijs voor,” zegt Redouane Assadi (PS), voorzitter van de raad van bestuur van Le Logement Molenbeekois. “We zijn momenteel bezig met een haalbaarheidsstudie, hierna zullen we exact weten wat er gerepareerd moet worden”.
Assadi vertelt aan BRUZZ dat alle veiligheidsnormen na de renovatieprojecten gehaald zullen worden. Zo werd alvast de centrale boiler vervangen voor de verwarming en starten binnenkort projecten om de liften te herstellen.
Vervolgens zal de huisvestingsmaatschappij werk maken van de nooduitgangen. “Het is een oud gebouw, het voldoet daardoor niet meer aan de normen die nu gelden,” erkent Assadi.
Le Logement Molenbeekois heeft een team van architecten aangesteld, aldus Assadi. De nieuwe voorzitter wil zo snel mogelijk te kunnen starten met de renovatiewerken. “We hebben een aanvraag gedaan bij de BGHM (de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, die toezicht houdt en renovaties uitvoert, red.). Eens die is goedgekeurd vangen we het project aan.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Stedenbouw , Beekkant , sociale woningen , le logement molenbeekois , BGHM , renovatie