Vier gevallen van seksuele intimidatie binnen twee uur maakte Véra Larock mee tijdens de openingsavond van AB 40. “Waarom communiceert AB op voorhand niet over respect voor iedereen?” De AB neemt de klachten serieus en heeft inmiddels contact opgenomen met Larock.
Bezoekster kick-off AB 40 klaagt over seksuele intimidatie
Lees ook: 40 jaar Ancienne Belgique in beeld
Een "superavond", noemt Véra Larock haar bezoek aan de kick-off van AB 40 met onder meer 2manydjs. “De set loste mijn hoge verwachtingen in”, schrijft ze in een Facebookpost.
Maar het muzikale hoogtepunt wordt voor Larock vergezeld van een aantal minder prettige ervaringen met een aantal mannen in de zaal. “Binnen twee uur werd ik door vier verschillende mannen lastiggevallen. Het geeft me een slecht gevoel dat je als vrouw blijkbaar niet naar zo’n event kunt gaan zonder problemen.”
‘Wijd een paragraaf aan seksuele intimidatie’
Maar wat ze vooral aanklaagt, is het gebrek aan communicatie van de jarige concertzaal over seksuele intimidatie. “We leven in 2019”, vertelt ze in een reactie aan BRUZZ. “Twee jaar na #MeToo. Je mag toch verwachten dat er in de communicatie van de AB, die voor het overige zeer goed en uitgebreid is, een onderdeel gewijd wordt aan respect voor iedereen? Het moet daarin duidelijk zijn dat er een zero tolerancebeleid geldt tegenover ongewenste intimiteiten.”
De AB bevestigt in een reactie aan BRUZZ dat niet gecommuniceerd wordt over seksuele intimidatie op de website of in mails. “Dat is niet bewust”, aldus woordvoerster Amélie Van Hoorebeke van de AB. “We betreuren uiteraard dat zoiets gebeurt. Maar het is interessant dat daarover nu een klacht via jullie tot bij ons komt en we gaan zeker bekijken hoe we dit in de toekomst kunnen opnemen.”
Larock stipt aan dat dat bij andere organisaties of evenementen doorgaans wel gebeurt. “Zij wijden daar vaak een paragraaf aan op hun website of in de mailwisseling. Ze heten daarin iedereen welkom, maar wijzen erop dat iedereen elkaar moet respecteren. Dat zou ik ook graag zien in de communicatie van de AB.”
Training van personeelsleden
Verder vraagt de bezoekster om de personeelsleden op de vloer te trainen om situaties te herkennen en eventueel in te kunnen grijpen. Zij vond het onduidelijk bij wie ze terechtkon met haar klachten. “Op avonden als deze schakelen we vaak extra beveiliging in”, reageert Van Hoorebeke. “Zaterdag waren er 12 beveiligers. Zij zouden het eerste aanspreekpunt moeten zijn bij klachten als deze.” Larock is na afloop ook niet naar de politie gestapt.
Achteraf kunnen klachten volgens de AB-woordvoerster altijd via sociale media worden overgemaakt. Inmiddels heeft de AB Larock laten weten haar verhaal serieus te nemen. Directeur Dirk De Clippeleir zal met haar in overleg treden over de verbetering van de communicatie.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , culture , 40 jaar AB , seksuele intimidatie , Ancienne Belgique
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.