Brusselaars hebben in 2021 weer bijna evenveel dienstencheques gebruikt als voor de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI).
Bijna evenveel dienstencheques als voor coronacrisis gebruikt in Brussel
Vorig jaar kochten inwoners van het Brussels gewest ruim 16 miljoen dienstencheques, terwijl ze er 15,8 miljoen gebruikten. Het gaat om een stijging met iets minder dan een vijfde ten opzichte van 2020.
"Als we de cijfers van 2021 vergelijken met die van 2019, stellen we vast dat de activiteit zich tot 96 procent heeft hersteld. Dit bewijst dat het een essentiële dienst voor de burgers is en dat de populariteit ervan hoog blijft," zegt Clerfayt. "De sector van de dienstencheques is een van de eerste waarvan het activiteitsniveau is teruggekeerd tot een niveau dat vergelijkbaar is met dat van vóór de crisis."
Er kwamen 14.461 nieuwe gebruikers van de dienstencheques bij. Gemiddeld gebruiken nu zowat 112.000 Brusselaars elke maand minstens één dienstencheque.
Tegen zwartwerk en werkloosheid
Het systeem van de dienstencheques werd bijna 20 jaar geleden ingevoerd in een poging om huishoudhulpen uit het zwartwerk en mensen uit de werkloosheid te halen. In het Brussels gewest werken 25.000 mensen in de sector.
De Brusselse regering werkt nu aan een hervorming van het systeem om de arbeidsomstandigheden van de huishoudhulpen te verbeteren.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bernard Clerfayt , dienstencheques