Nog deze maand begint op het Rogierplein de bouw van de sokkel die de toekomstige luifel moet dragen. In mei zou de montage van het grote ronde afdak van 60 meter moeten beginnen. Dat vernam onze redactie. De onderdelen van de toekomstige landmark liggen klaar in Spanje.
Bouw luifel Rogier start deze maand
Lees ook: 'Nieuw Rogierplein over jaar af'
Het Rogierplein is al jarenlang een werf, maar het einde van de werkzaamheden komt stilaan in zicht. Momenteel leggen arbeiders de laatste hand aan de afwerking van het plein.
In de loop van volgende week of de week erna begint dan de bouw van de sokkel die de toekomstige luifel moet gaan dragen. De luifel, een ontwerp van Brussels architect Xaveer De Geyter, wordt vervaardigd in Spanje bij een gespecialiseerde firma. Die leverde eerder ook al onderdelen voor het door Santiago Calatrava ontworpen station van Luik.
3.000 vierkante meter
De onderdelen van de luifelstructuur zijn in Spanje al eens in elkaar gezet. Ze worden opnieuw gedemonteerd en later dit voorjaar naar Brussel getransporteerd. De eerste foto bij het artikel toont het stalen geraamte van het luifeldak. Dat heeft een diameter van 64 meter en een oppervlakte van meer dan 3.000 vierkante meter.
Het staal wordt nog roestvrij gemaakt en daarna wit geschilderd. De uitsparingen in de vorm van driehoeken worden opgevuld met afwisselend doorzichtige en ondoorzichtige panelen.
Bovenop komt nog een beschermende film van kunststof die het geheel moet vrijwaren van slijtage en vervuiling. Het gaat om dezelfde stof die is gebruikt bij de afwerking van de Allianz Arena, het stadion van voetbalclub Bayern München.
Herkenningspunt
De grote luifel zal niet alleen een deel van het plein en de nabijgelegen bushaltes bedekken, maar ook de patio die de nieuwe centrale toegang tot het metrostation Rogier vormt. Zelfs een deel van de Kleine Ring zal overspannen worden door de luifel. Die moet dan ook uitgroeien tot een heus herkenningspunt in de stad, een echte landmark voor Brussel.
De heraanleg van het Rogierplein werd reeds gelanceerd in 2006. Pascal Smet (SP.A) was toen ook al eens minister van Openbare Werken. Hij lanceerde de internationale architectuurwedstrijd die werd gewonnen door het architectenbureau van Xaveer De Geyter, het ingenieursbureau Ney & Partners en landschapsarchitect Michel Desvigne.
Update: 24 februari: Op onderstaande foto is te zien dat de opbouw van de sokkel ondertussen is begonnen (via Pascal Smet):
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.