Antwerpen en Brussel hebben in vergelijking met andere steden wereldwijd stappen vooruit gezet op het vlak van duurzaamheid. Dat moet blijken uit de nieuwe editie van de Sustainable Cities Index, een onderzoek van advies- en ingenieursbureau Arcadis. Antwerpen stijgt van plaats 43 naar 27, Brussel van 47 naar 38. Het Noorse Oslo prijkt helemaal bovenaan.
Brussel en Antwerpen in de lift op wereldwijde duurzaamheidslijst
In de Index worden honderd wereldsteden gerangschikt op basis van drie duurzaamheidspijlers: "people", "planet" en "profit". Er worden vergelijkingen gemaakt op het vlak van indicatoren zoals infrastructuur, groene ruimte, luchtkwaliteit, de balans tussen werk en privé, het ondernemersklimaat en connectiviteit.
In principe gaat het om een tweejaarlijks onderzoek, maar door de coronacrisis dateert de vorige editie al van 2018.
De "people" pijler bezorgt Brussel een 21ste en Antwerpen een 23ste plaats. Het gaat dan onder meer om inclusiviteit, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en inkomensgelijkheid. Op het vlak van "profit" hebben de Belgische steden het duidelijk moeilijk. Brussel staat op plaats 59, Antwerpen nog wat lager op 67.
Die pijler bekijkt het ondernemersklimaat, de beurswaarde van in de stad gevestigde bedrijven, werkzekerheid, jobkwaliteit en toegang tot vervoer, elektriciteit, betaalbaar wonen en connectiviteit. Vooral Amerikaanse steden doen het daar goed.
Opvallend genoeg doet Antwerpen het vooral goed in de categorie "planet", met een achtste plaats. Dat is volgens Arcadis zelf de belangrijkste pijler, omdat duurzaamheid in onze natuurlijke omgeving "de fragiele basis is waarop de levens van mensen en de winsten van bedrijven gebouwd zijn".
Het gaat daar vooral om het beperken van uitstoot, duurzaam (openbaar) vervoer en energieverbruik en -efficiëntie. Brussel staat daar op plaats 30.
Collectieve inspanningen
De "people" pijler bezorgt Brussel een 21ste en Antwerpen een 23ste plaats. Het gaat dan onder meer om inclusiviteit, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid en inkomensgelijkheid. Op het vlak van "profit" hebben de Belgische steden het duidelijk moeilijk. Brussel staat op plaats 59, Antwerpen nog wat lager op 67. Die pijler bekijkt het ondernemersklimaat, de beurswaarde van in de stad gevestigde bedrijven, werkzekerheid, jobkwaliteit en toegang tot vervoer, elektriciteit, betaalbaar wonen en connectiviteit. Vooral Amerikaanse steden doen het daar goed.
Arcadis stelt op basis van de cijfers ook dat een minimum aan winstgevendheid nodig is om tot duurzame ontwikkelingen te komen. "Maar de planeet en de mensen eerst plaatsen is een meer betrouwbare weg richting welvaart dan winstgevendheid eerst plaatsen", klinkt het. "Zo lang er dus maar iets van winstgevendheid is om de noodzakelijke vooruitgang te financieren."
Duurzaamheid en welvaart kunnen in ieder geval niet meer los van elkaar worden gezien, meent het advies- en ingenieursbureau. Het onderzoek heeft volgens Arcadis enerzijds als doel om te tonen dat steden die onderaan bengelen "collectieve inspanningen" nodig hebben om zowel op economisch als duurzaamheidsvlak beter te doen, en dat in een geglobaliseerde wereld niemand - of geen enkele regio - mag worden in de steek gelaten. Anderzijds geeft Arcadis in het algemeen een aantal prioriteiten aan voor steden om (nog) beter te doen, met name rond decarbonisatie. Arcadis heeft het onder meer over de productie, opslag én het transport van hernieuwbare energie, intelligente en duurzame gebouwen, duurzaam openbaar vervoer, grondstoffenbeheer en duurzaamheidsengagementen voor bedrijven.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , duurzaamheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.