De stad Brussel heeft vrijdag haar strategie om zich om te bouwen tot 'Smart City' officieel voorgesteld. De bedoeling is om met behulp van nieuwe technologieën de dienstverlening efficiënter te maken, maar ook de levenskwaliteit voor de Brusselaars en Brusselse bedrijven te verbeteren en de milieu-impact te verminderen.
Brussel lanceert strategie voor creatie 'Smart City'
Er werden 48 projecten rond zeven beleidsdomeinen vastgelegd. Bij de plannen zijn niet alleen de gemeentelijke diensten betrokken, maar ook bedrijven, onderzoeksinstellingen en het maatschappelijk middenveld.
Via een projectoproep konden zij tot 30.000 euro subsidie binnenrijven. Vrijdag werd de aftrap gegeven in Laken, waar verschillende projecten zijn voorgesteld.
De projecten
Zo ontwikkelt de Brusselse administratie een cartografisch instrument dat kan dienen als hulpmiddel om van Brussel een "stad op 10 minuten" te maken, waarbij alle basisvoorzieningen zich op maximaal tien minuten te voet of per fiets bevinden.
Dankzij de digitale kaart kunnen beleidsmakers de impact van projecten inschatten, en gebreken in de afstemming van vraag en aanbod opsporen.
De Brusselse Noordwijk wil men dan weer omvormen tot een "energiepositieve wijk". Dat is een wijk waar er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt, onder meer via grootschalige renovatie, de installatie van hernieuwbare energie en van technologische energiebeheerssytemen.
Coderen
In het kader van het project digitale school wil men laptops verstrekken aan alle leerlingen van het 4de tot het 6de secundair, naast opleidingen voor ouders rond Smartschool en codeeropleidingen voor leerlingen.
Inzake mobiliteit loopt er een project dat door het verzamelen van data via sensoren en scanauto's het aanbod aan parkeer- en leveringsplaatsen moet verbeteren.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , smart city , Noordwijk , cartografisch