Brussel pompt nog veel vuil water in de Zenne
Beheerder Aquiris kan door een fout in het concessiecontract twintig procent van de tijd de Europese normen omzeilen zonder risico op een boete. Dat schrijft Le Soir zaterdag.
Doordat de omvang van het waterzuiveringsstation van Brussel-Noord te klein is, beperkt Aquiris ook moedwillig het waterdebiet. Daarnaast blijkt het zuiveringsproces niet aangepast aan de Brusselse wateren. Resultaat: er stroomt heel wat niet-behandeld water naar de Zenne.
Dat blijkt uit een rapport van december 2011 dat opgesteld werd door een college van experts. Het rapport kwam er in de nasleep van het Zenneschandaal in december 2009.
Op 8 december 2009 ging het waterzuiveringsstation van Brussel-Noord dicht. Daardoor stroomde er enkele weken lang vervuild water in de Zenne, de Rupel en de Schelde.
In een eerste rapport in november 2010 stelden de experts dat de sluiting niet gerechtvaardigd was. De experts bogen zich vervolgens over de oorzaken van het disfunctioneren van het zuiveringsstation, wat resulteerde in de huidige conclusies.
Aquiris zou naar eigen zeggen zo'n 70 miljoen euro moeten ophoesten om alles op orde te stellen.
Huytebroeck: "Op geen enkel ogenblik onder de Europese normen"
Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck heeft ondertussen gereageerd. Volgens haar ligt de kwaliteit van het water, dat door de zuiveringsinstallatie Brussel-Noord wordt gezuiverd, op geen enkel ogenblik onder de Europese normen. Ze geeft ook toe dat er een fout in het lastenboek is geslopen, waardoor Aquiris een dag op de vijf niet hoeft te zuiveren.
"De waterzuiveringsinstallatie Brussel-Noord saneert het afvalwater overeenkomstig de Europese richtlijn, zowel wat de kwantiteit als de kwaliteit betreft," klinkt het in een mededeling.
Het Brussels Gewest heeft echter betaald voor een installatie die veel verder gaat dan de Europese vereisten. Europa eist een behandeling van 8,2 kubieke meter per seconde, het Brussels gewest streeft naar 16,4 kubieke meter per seconde of het dubbele. Aquiris haalt echter niet meer dan 13,2 kubieke meter per seconde wegens de "onderdimensionering van de installatie".
Die situatie zorgt er volgens Huytebroeck voor dat het volume boven de haalbare 13,2 kubieke meter per seconde bij uitzonderlijke regenval rechtstreeks in de Zenne terechtkomt. "Het gaat om een uitzonderlijk fenomeen dat niet in tegenspraak is met de Europese verplichtingen."
De minister vindt wel dat Aquiris de onderdimensionering moet aanpakken en de fout moet rechtzetten.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.