Flickr Clément Alloing

Brussel treft voorzorgen voor terugkerende vakantiegangers uit Marokko

EDB
© BRUZZ
13/08/2021

Het percentage van mensen die terugkeren uit Marokko en positief testen op corona is opnieuw gestegen. Bijna 10 procent onder hen blijkt besmet te zijn. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) zegt voorbereid te zijn. "We volgen dit nauw op."

Tijdens de week van 2 tot 8 augustus werd voor ons land een totaal van 362.565 reizigers geteld, van wie 56 procent uit een rode zone terugkeerde, blijkt uit het meest recente wekelijks epidemiologisch bulletin van Sciensano. Het aandeel positieve coronatesten bij reizigers die terugkeren uit een rode zone is gestegen naar 3,5 procent. In het Brussels gewest was de positiviteitsratio van teruggekeerde reizigers 4,6 procent.

Vooral het percentage van mensen die terugkeren uit Marokko en positief testen op corona, blijft toenemen. Volgens het meest recente rapport van 13 augustus blijkt maar liefst 9,6 procent van de terugkeerders uit Marokko besmet te zijn met het coronavirus. In de eerste week van juli bleek nog maar 0,9 procent van de terugkeerders uit het Noord-Afrikaanse land positief. Sindsdien is dat aantal blijven toenemen.

Daarbij hoort wel de kanttekening dat van de 362.565 teruggekeerde reizigers die vorige week het PLF-formulier invulden, er slechts 10.599 of 2,9 procent uit Marokko kwamen.

Doelgerichte acties

"We zien inderdaad een stijging," vertelt Fatima Boudjaoui, woordvoerster van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), die de vaccinatiecampagne beheert. "Vooral bij terugkeerders uit Marokko en Turkije." Het percentage van mensen die terugkeren uit Turkije en positief testen op corona bedraagt volgens het laatste rapport 3,6 procent.

"Maar we volgen de situatie nauw op. Onze tracingcel is erg actief, zeker in vakantieperiodes. Bovendien bekijken we hoe we op vlak van communicatie en sensibilisering nog extra acties kunnen ondernemen om mensen zo goed mogelijk te informeren dat het belangrijk is dat ze zich bij terugkomst laten testen."

De GGC meldt ook doelgerichte acties te ondernemen via partners uit de verschillende gemeenschappen. "Daarbij vragen we hen om zoveel mogelijk mensen te informeren, te sensibiliseren en hen te vragen zich te laten testen. Ook tot de verschillende gemeentes hebben we ons gericht met de vraag hun bevolking te informeren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni