In het Brusselse parlement heeft zaterdag de eerste Brusselse Dag van de Meertaligheid plaatsgevonden. De dag wil iedereen die met meertaligheid in Brussel begaan is, samenbrengen om plannen en ideeën uit te wisselen en kennis te maken met andere talen.
Brussel viert eerste Dag van de Meertaligheid
De organisatie van de Dag van de Meertaligheid is een realisatie uit de visienota van Sven Gatz, de minister voor de Promotie van de Meertaligheid in Brussel. In de voormiddag werd de nieuwe Brusselse Raad voor de Meertaligheid plechtig geïnstalleerd. De dag kon wegens de Covid-maatregelen via livestream gevolgd worden.
180 nationaliteiten, meer dan 100 talen
"De jongste jaren is onze stad uitgegroeid tot een kosmopolitische grootstad van 1,2 miljoen inwoners", aldus Gatz. "Op een relatief klein grondgebied leven we hier samen met ongeveer 180 nationaliteiten die thuis meer dan 100 verschillende talen spreken. Een meerderheid van de Brusselaars vindt ook dat deze talenkennis een essentieel onderdeel vormt voor de Brusselse identiteit. Het is immers belangrijk dat de Brusselaars elkaar verstaan en zo elkaar beter leren kennen en begrijpen."
De Raad voor Meertaligheid zal voorgezeten worden door Philippe Van Parijs, de initiatiefnemer van het Marnixplan en professor aan de UCLouvain, en ook zelf een meertalige Brusselaar. "Een Raad voor Meertaligheid moet kunnen rekenen op academici die gespecialiseerd zijn in het werken met en het leren van talen. Maar hij moet net zo goed kunnen rekenen op mensen die ervaring hebben met lesgeven in multiculturele klaslokalen als op de taalbehoeften van een uiterst diverse bevolking", zo zei hij.
In de Raad zetelen onder meer Yvon Englert (ULB), Dirk Jacobs (ULB), Rudi Janssens (VUB), Laurence Mettewie (UNamur) en Aimée-fidèle Mukunde (Minderhedenforum).
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Sven Gatz , Dag van de Meertaligheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.