| Het zonnepaneel in kwestie op een balkon in de Martelarenwijk.

Brusselaar hangt zonnepaneel aan balkon: 'Ik bespaar tot 180 euro'

Sarah Declercq
© BRUZZ
17/10/2022
Updated: 18/10/2022 15.06u

Een opmerkelijk zicht: een enkel zonnepaneel hangt buiten aan een appartement in de Martelarenwijk in Brussel-Stad. Het gaat om een zogenaamd plug-and-playzonnepaneel dat je gewoon in de stekker steekt, legt eigenaar Tom Kenis uit. Een ingenieus systeem om de huidige torenhoge energieprijzen mee te drukken? Of is het toch opletten geblazen?

Het systeem stelt ook huurders in staat om gemakkelijk een zonnepaneel te monteren, legt Brusselaar Tom Kenis uit. Om ze te installeren heb je namelijk geen elektricien nodig, het zonnepaneel kan je rechtstreeks in het stopcontact steken. "Ik ben er al een paar jaar naar aan het kijken uit ecologische interesse, om mijn steentje bij te dragen," zegt Kenis, die het zonnepaneel sinds mei aan zijn balkon heeft hangen.

"In Duitsland en Nederland bestaan ze al jaren, waar ze ook zeer populair zijn," zegt Kenis, die al het materiaal ook uit die landen bestelde. "Je moet de zonnepanelen er wel degelijk aangeven, maar de papieren rompslomp is er minimaal."

In totaal legde hij een 600 euro neer voor al het materiaal tesamen. Op jaarbasis zou hij er zo'n 200 kilowattuur (kWh) mee kunnen besparen. "Dat is ongeveer wat je frigo consumeert op een jaar," aldus Kenis. "Met de huidige kilowattuurprijs die tussen 0,5 en 0,9 euro ligt, zou ik op jaarbasis dus zo'n 100 à 180 euro kunnen besparen. Dat is best mooi meegenomen."

"Met de huidige kilowattuurprijs zou ik op jaarbasis zo'n 100 à 180 euro kunnen besparen. Dat is best mooi meegenomen"

Tom Kenis

Of zijn appartementsblokprotocol het toelaat, daar maakt Kenis zich niet druk om. "Ik durf te wedden dat ik het eigenlijk niet mag, maar ik heb van buren alleen nog maar geïnteresseerde vragen ontvangen. Iedereen ziet de rekening omhoog gaan, dus trekken ze wel eens aan mijn mouw. Bovendien zitten we in een klimaatnoodtoestand. Ik wilde niet wachten tot er een kader voor bestaat of dat de medebewoners hiermee akkoord gaan."

Regelgeving

Toch blijkt er volgens consumentenorganisatie Test Aankoop wel degelijk een wettelijk kader voor te bestaan. "Er gelden regels voor zogenoemde ‘decentrale productie-installaties die in parallel werken met het distributienet’," staat op de website te lezen. "Die bepalen dat dit soort installaties namelijk met een vaste bekabeling moet zijn aangesloten. Het is dan ook verboden om ze gewoon met een stekker aan te sluiten."

Volgens Kenis is de regelgeving te nauw gedefinieerd en hij hoopt dan ook dat daar verandering in komt. "Een aparte regelgeving zou er bijvoorbeeld in kunnen bestaan dat voor 1 tot 4 panelen wel een plug-and-playbekabeling mag."

Volgens Test Aankoop zouden plug-and-playzonnepanelen bovendien veel minder mogelijkheden bieden om er financieel rendement uit te puren. Maar dat vindt Kenis te kort door de bocht. "Het zou me zeer verbazen dat prijsbewuste Nederlanders en rationele Duitsers zo massaal aan de slag gaan met dit systeem als het economisch geen zin heeft," aldus de Brusselaar nog.

Simon November van Test Aankoop over de zonnepanelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , energieprijzen , zonnepanelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni