Brusselse bibliotheken: Buurten op het Schaarbeekse leesplein

An Devroe
© Brussel Deze Week
08/08/2011
Je kunt in de Lambermontlaan niet naast de bibliotheek kijken. En als je dat toch doet, dan zie je links de Franstalige bib, rechts het sportcentrum Kinetix en Aeropolis II, met de hoofdzetel van de KAV en diensten van de CM, waar de bib elk jaar met een infostandje naartoe trekt.

"Door te verhuizen naar deze centrale ligging zagen we onze leden en uitleningen met een derde stijgen. Maar mooie cijfers vertellen niet alles," zegt bibliothecaresse Nadine Christiaens. "Nog mooier is dat we zowel hoogopgeleiden als minder gegoeden, zowel allochtonen als autochtonen over de vloer krijgen. We hebben ook een publiek dat voor onze cd's en dvd's komt."

Het e-boek schrikt Christiaens persoonlijk niet af. "Het lijkt me geknipt voor informatie, de krant en tijdschriftartikels. Maar voor romans? Of is dat ook een gewoonte? Eigenlijk streven we naar een mix van behoud van wat goed is en oog voor nieuwigheden." Met haar team houdt Christiaens de vinger aan de pols. Zij waren in Brussel de eerste met Boekbaby's, een tienerbib en een makkelijk-lezen-plein, intussen allemaal opgepikt door andere bibs. "Door ons Boekbaby-project begonnen het Streekgericht Biblio­theekbeleid Brussel (SBB) en het Huis van het Nederlands met de Boekbaby's in consultatiebureaus. In onze bib kan elke jonge moeder of vader een boekenpakket voor de baby afhalen. Tieners hebben hun eigen plekje; je kunnen afzonderen is een must op die leeftijd. Op het makkelijk-lezen-plein, een idee dat we meebrachten van een studiereis naar Nederland, vind je cursussen Nederlands, eenvoudig geschreven romans, maar bijvoorbeeld ook een leesliniaal en een vergrootglas," vertelt Christiaens.

Een ruime scholenwerking en attracties zoals de Leesoortjes-voorleesmomenten, stempelkaartjes met beloningssysteem en de Kinder- en Jeugdjury leggen de basis. Voor het iets oudere volkje zet het bibpersoneel zich ook schrap. "Er is een verschil tussen surfen en vinden wat je zoekt. Soms zijn ze verbaasd om te horen dat wij ook een boek hebben over wat ze zoeken, of we suggereren bronnen waarvan ze misschien nog niet gehoord hebben."

In Brussel spelen bibs volgens Christiaens nog een andere, unieke rol. "In een stad waar een vierde zonder inkomen zit, helpen bibs de informatiekloof te dichten. Je hebt hier ook heel spontane ontmoetingen, terwijl de bib net zo goed een rustige werkplek biedt tussen al het gewoel van de stad. Er zullen nu eenmaal altijd mensen zijn die graag tussen de boeken zitten." In Schaarbeek doen ze dat bijzonder graag, zo blijkt uit maar liefst twee leeskringen die de bib leesvoer verschaft. De koffiekoeken ontbreken niet bij de leeskring Leesme! op zaterdagvoormiddag, terwijl Boekenboudoir het op woensdagavond met een glaasje wijn doet. Dat levert gegarandeerd totaal verschillende gesprekken op.

Lambermontlaan 224, 1030 Schaarbeek, 02-245.32.90

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni