Actiegroep "Eerste 1.000 dagen", die bestaat uit Brusselse en Gentse organisatoren van kinderopvangloketten, reageert "voorzichtig tevreden" op de aanbevelingen uit de onderzoekscommissie kinderopvang. Een groot deel van de aanbevelingen kan dus op steun rekenen, toch zijn een aantal van deze punten te vaag geformuleerd, aldus de actiegroep. "Daar blijft het afwachten hoe ze concreet vorm zullen krijgen om te zien of ze echt impact kunnen hebben," klinkt het.
Brusselse en Gentse kinderopvangloketten: 'Sector heeft nood aan een Marshallplan'
"Eerste 1.000 dagen" is tevreden over de aanbevelingen die bijvoorbeeld gaan over de grotere betrokkenheid van de ouders, de betere communicatie tussen Zorginspectie en Kind en Gezin en het verbeteren van de IT-infrastructuur waarmee klachten kunnen worden doorgegeven. Daarnaast is de actiegroep ook tevreden dat de sector zelf een stem krijgt in een aantal aanbevelingen.
Toch blijven een aantal van de aanbevelingen te vaag, vindt de actiegroep. "Zo is er bijvoorbeeld wel sprake van het verlagen van de maximale begeleider-kind ratio maar worden hier geen cijfers op geplakt," klinkt het. "De sector moet betrokken worden bij de uitwerking van dit kader om te verzekeren dat de realiteit van de werkvloer voldoende meegenomen wordt in de nieuwe spelregels."
"We hebben nood aan een Marshallplan," besluit de actiegroep.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , kinderopvang
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.