De vicegouverneur van Brussel heeft in 2021 in totaal 2.100 van de voorgelegde aanwervingsdossiers door lokale besturen (gemeenten en OCMW's) geschorst omdat ze strijdig waren met de bestuurstaalwetgeving. Bij slechts 18 procent van de nieuwe aanwervingen zou de taalwetgeving volledig gerespecteerd zijn.
Brusselse gemeenten respecteren taalwetgeving niet bij 4 op de 5 aanwervingen
De naleving van die wetgeving "blijft zeer problematisch", schrijft Jozef Ostyn. "De Brusselse regering staat erbij en kijkt ernaar", hekelt N-VA, terwijl Vlaams Belang vaststelt dat het "anti-Vlaams taalracisme" in Brussel "opnieuw bestendigd wordt".
De vicegouverneur kreeg vorig jaar 3.515 klachten over het personeel van de lokale besturen, "een absoluut record". Dat is volgens hem vooral te wijten aan een sterke stijging van de beslissingen voorgelegd door OCMW-besturen. Hij hekelt ook dat het "een uitdaging blijft" alle relevante personeelsbeslissingen te bekomen, "hoewel dat een wettelijke verplichting is". Sinds 2019 weigert enkel het OCMW van Sint-Lambrechts-Woluwe - met oud-DéFI-voorzitter Olivier Maingain als burgemeester - manifest zijn wettelijke verplichtingen na te komen, luidt het nog in het jaarverslag.
1 op 5 aanwervingen conform taalwetgeving
In 18 procent van de voorgelegde beslissingen werd de taalwetgeving integraal nageleefd, wat beter is dan in 2020, maar onder het gemiddelde van de voorgaande jaren ligt. Bij de beslissingen over contractueel personeel was dat maar de helft, namelijk 9 procent.
"In een beperkt maar niet onbelangrijk aantal gevallen dienden beslissingen geschorst te worden omdat de pariteit op leidinggevend niveau niet gerespecteerd wordt", aldus Ostyn. In 2021 ging het om 30 gevallen. "Overigens blijkt uit de gegevens verzameld door mijn dienst dat slechts in 3 van de 19 gemeenten en in 5 van de 19 OCMW's de leidinggevende functies paritair of quasi-paritair (een verschil van één eenheid bij een oneven aantal functies) zijn ingevuld", voegt hij eraan toe.
De vicegouverneur besluit dat de naleving van de bestuurstaalwetgeving in de Brusselse lokale besturen "zeer problematisch" blijft en dat de wet en de rechten van individuele burgers "nog steeds op grote schaal geschonden worden, trouwens niet alleen in de lokale besturen maar ook in gewestelijke en federale overheidsdiensten en -bedrijven". Dus moeten alle betrokken overheden blijvend inspanningen leveren "om te komen tot een integrale en correcte toepassing van de bestuurstaalwetgeving in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad".
'Vlaamse regering biedt nochtans taallessen aan'
"Wie hoopte dat de creatie van een nieuwe ministerpost voor Meertaligheid (Sven Gatz, Open VLD, red.) ertoe zou leiden dat de taalwetgeving eindelijk beter nageleefd wordt, komt bedrogen uit", reageert N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter. "De vicegouverneur schorste het voorbije jaar 2.100 aanwervingen, daarvan vernietigde de regering er opnieuw geen enkele. Jaar na jaar verslechtert de naleving van de taalwetgeving. Het lijkt wel alsof het de ministers van Open VLD, Groen en Vooruit werkelijk niets kan schelen."
Vlaams Parlementslid Annabel Tavernier verwijt de Brusselse gemeentebesturen en regering een gebrek aan een sociaal gelaat. "De taalwetgeving moet garanderen dat iedereen in zijn eigen taal geholpen wordt door de overheid, bij de politie en in het ziekenhuis. Dat je die garantie als Vlaming in je eigen hoofdstad niet hebt, is een schande," vindt Tavernier.
"Vanuit de Vlaamse Regering bieden we onder andere via het Huis van Het Nederlands nochtans heel wat kansen voor de Brusselse gemeenten om de kennis van het Nederlands bij hun personeel te verbeteren. Finaal blijft het natuurlijk aan de gemeenten zelf om deze met beide handen te grijpen."
'Anti-Vlaams taalracisme'
Vlaams Belang-kamerfractievoorzitster Barbara Pas en Brussels Parlementslid Dominiek Lootens spreken van "onversneden anti-Vlaams taalracisme" en eisen dat de vernietigingsbevoegdheid van de besluiten onttrokken wordt aan de Brusselse regering en het College van de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie), en zou worden toegekend aan de vicegouverneur zelf.
Lootens hekelt dat bij de 19 Brusselse gemeenten amper 28,8 procent van de aanwervingen en benoemingen conform de taalwetgeving was. Opgesplitst per gemeente is slechts 1 van de 19 gemeenten geslaagd: in Vorst waren 64 van de 114 aanwervingen en benoemingen conform de taalwetgeving, 56,1%. Het absolute dieptepunt vinden we bij de gemeente Sint-Joost-ten-Node van burgemeester Emir Kir, waar geen enkele benoeming of bevordering in orde was met de taalwetgeving. "0% is zelfs geen tweede zit, maar met pek en veren van de school verjaagd", stelt de Vlaams Belanger.
Bij de 19 OCMW's is de situatie volgens hem zo mogelijk nog dramatischer. Opgesplitst per gemeente haalt geen enkel OCMW de 50 procent.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , meertaligheid , vicegouverneur , jozef Ostyn , taalwetgeving , bestuurstaalwet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.