De toeristische paardenkoetsen van Brussel rijden tijdens de warmste dagen niet uit. Niet voor het welzijn van de dieren, wel voor het imago, zo blijkt uit een interview met Het Laatste Nieuws. “Onze paarden kunnen deze hitte perfect aan, maar de mensen zijn overbezorgd.”
Brusselse koetsiers houden paarden op stal om imago te redden
De voorbije dagen verdwenen de paardenkoetsen uit het straatbeeld. “Vorige week annuleerden we enkele rondleidingen, omdat de barometer boven 36 graden steeg”, zegt Brusselse koetsier Thibaut Dentinne. Toch vormt de hittegolf van de afgelopen dagen niet de rechtstreekse aanleiding voor deze beslissing.
“We doen dit niet omdat de paarden de warmte niet verdragen. Wel om ons imago als koetsiers te beschermen. Heel wat toeristen en inwoners zijn bezorgd over de dieren en denken dat we de paarden mishandelen door hen in de helse temperaturen te laten werken.” Maar voor die bezorgdheid is absoluut geen reden”, verdedigt Dentinne zijn collega’s.
Eindigen in schaduw
“De paarden hebben eigenlijk geen last van de warmte en zweten nooit. Dat komt omdat ze, in tegenstelling tot andere steden, stappen in plaats van draven. Bovendien starten en eindigen we de rondleiding altijd in de schaduw”, vervolledigt de koetsier zijn uitleg.
Het typische middeleeuwse karakter van Brussel maakt de stad ook een aangename plek voor paardenrondleidingen. De paarden wandelen voortdurend door de smalle steegjes, waar steeds wind doorheen waait en voldoende schaduw heerst.”
'Klagers kennen meestal niets van paarden'
Toch krijgen de koetsiers heel wat opmerkingen. Ofwel van mensen op straat, ofwel via sociale media. Vorig jaar werd er zelfs een petitie gestart om paardenkoetsen uit Brussel te bannen.
“De mensen die het meeste lawaai maken, kennen niets van paarden en hun gezondheid. We houden enorm van onze viervoeters en zouden hun gezondheid nooit in gevaar brengen.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , paardenkoets , hittegolf
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.