De Marokkaanse gemeenschap in Brussel maakt zich zorgen over de verplichte legerdienst die Marokko opnieuw wil invoeren. Daarvoor komen namelijk ook Belgische Marokkanen in aanmerking. "Wat gaat een jongere die hier al heel zijn leven woont doen bij het Marokkaanse leger?"
Brusselse Marokkanen ongerust over verplichte legerdienst
In 2018 raakte bekend dat Marokko de verplichte legerdienst opnieuw wil invoeren. Die zou één jaar duren en gelden voor mannen en vrouwen tussen 19 en 25 jaar. Ook mensen die in het buitenland wonen en de dubbele nationaliteit hebben komen in aanmerking.
Volgens Khalil Zeguendi, hoofdredacteur van het magazine Le Maroxellois, zou het in ons land om 70.000 à 100.000 jongeren gaan. “Ik krijg veel vragen van ouders en jongeren, maar de wettekst is heel duidelijk. Iedereen met de dubbele nationaliteit komt in aanmerking. Als ze op dat ogenblik aan het studeren zijn, kunnen ze nog tot hun veertigste opgeroepen worden,” zegt hij aan La Dernière Heure.
“Die jongeren zijn hier geboren, hebben hier een leven opgebouwd en hebben hier hun toekomst. Ze gaan enkel naar Marokko om op vakantie te gaan. Ik weet zeker dat de meerderheid zich in de eerste plaats Belg voelt,” zegt hij. Bovendien vreest hij voor moeilijkheden op de arbeidsmarkt. “Welke werkgever wil er nu iemand aannemen die mogelijk een heel jaar weg zal zijn?"
Jongeren die misdrijven gepleegd hebben en daarvoor een celstraf van minimum zes maanden kregen, worden niet opgeroepen. “Maar veroordelingen door Belgische rechtbanken worden niet meegeteld. Bovendien is het eigenlijk een groot cadeau voor delinquenten,” zegt hij nog.
Zeguendi is van plan om samen met de jongeren en ouders een actiecomité op te richten om te protesteren tegen de verplichte legerdienst.
Dubbele nationaliteiten dan toch vrijgesteld
De ambassade van Marokko in België heeft woensdagnamiddag gereageerd op de heisa. "Deze maatregel geldt niet voor jongeren met de dubbele nationaliteit." benadrukken ze. Het is wel mogelijk voor Marokkanen met een dubbele nationaliteit om de legerdienst van een jaar op vrijwillige basis te doen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , legerdienst , Marokko , Belgo-Marokkanen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.