Na Samusocial en vzw De Brusselse Keukens, rijzen er nu ook vragen bij de werking van de naamloze vennootschap Brusselse Woningen. Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) stelt zich vragen bij de hoge zitpenningen voor de raad van bestuur. “Twee jaar geleden had deze ‘privéorganisatie’ van de Stad Brussel en het OCMW nog een financiële injectie nodig van twee miljoen euro om te kunnen overleven.”
Brusselse Woningen keert Peraïta jaarlijks 12.541 euro uit
Lees ook: 340 extra opvangplaatsen bij Samusocial
De nv Brusselse Woningen bestaat al 149 jaar en werd oorspronkelijk opgericht onder de naam Naamloze Vennootschap van de Arbeiderswoningen in de Brusselse Agglomeratie. De privéorganisatie huist in de gebouwen van het Brusselse OCMW en verhuurt in onze hoofdstad in totaal zo’n 230 sociale woningen.
Volgens Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) is de onderneming haar nobel doel de laatste jaren echter uit het oog verloren. “De huurvoorwaarden zijn allesbehalve sociaal. Zo moeten kandidaten een nettoloon kunnen voorleggen dat drie keer hoger is dan de gevraagde huurprijs, waardoor heel wat huisgezinnen niet meer in aanmerking komen. Dat is gewoonweg antisociaal”, aldus Maron in Le Vif.
Reddingsboei van twee miljoen euro
Niet alleen lijken de gevraagde huurprijzen de sociale idealen voorbij te schieten, ze zijn volgens Maron ook in strijd met de Wooncode. “Als je kijkt naar de statuten van de organisatie, dan zie je dat die voor het overgrote deel in handen is van twee publieke actoren. Het OCMW en de Stad Brussel bezitten samen 99,6 procent van de aandelen.”
“Twee jaar geleden zat de nv financieel aan de grond en pompten het OCMW en de Stad Brussel twee miljoen euro in de organisatie. Dat is publiek geld en dus kan je je afvragen of de gevraagde huurprijzen niet onderworpen moeten zijn aan de Wooncode van de stad. Daarin staat onder meer een verbod op het vastleggen van een minimuminkomen voor kandidaat-huurders.”
Pourtois en Peraïta van de partij
De grootste doorn in het oog van Maron zijn echter de vergoedingen voor de leden van de raad van bestuur, in het bijzonder de voorzitter en vice-voorzitters. Zij streken in 2016 een bedrag op tussen de 6.000 en 12.541,20 euro. In totaal spendeerde de nv Brusselse Woningen dat jaar 40.407 euro aan zitpenningen.
Op de ledenlijst van het bestuur duiken met voorzitster Pascale Peraïta (PS) en vice-voorzitter Christophe Pourtois (MR) twee vertrouwde namen op. Peraïta was al betrokken bij het schandaal rond daklozenorganisatie Samusocial en ook Pourtois is niet onbesproken door de vele mandaten die hij bezat.
Loonlast van 324.590 euro
Maron vraagt zich af in hoeverre deze vergoedingen betaald zijn met publiek geld en hoe een onderneming in financiële moeilijkheden er met drie voltijdse en een paar halftijdse medewerkers in slaagt een loonlast te hebben van 324.590 euro.
Directeur Gregory Marque nuanceert het hoge bedrag. “De salarissen bedragen eigenlijk 200.000 euro. De rest van het bedrag gaat naar sociale bijdragen zoals pensioenen.”
Samusocial
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.