De stijgende levensduurte zal ook het prijskaartje van de Brusselse woonzorgcentra beïnvloeden. Zoals in de rest van het land zullen de dagprijzen in de instellingen door de hoge inflatie stijgen. Hoewel de pensioenen ook geïndexeerd worden, wordt het voor veel senioren toch moeilijk. Brusselse instellingen zeggen er wel alles aan te doen om de prijzen voor hun bewoners zo laag mogelijk te houden.
Brusselse woonzorgcentra worden duurder
Heel wat woonzorgcentra in België zullen hun prijzen verhogen, of overwegen het althans. Het Antwerps Zorgbedrijf kondigde in een brief aan dat de dagprijs vanaf 1 mei met 8,04 procent zal stijgen, schreef Het Nieuwsblad. Dat komt overeen met een stijging van ongeveer 100 euro per maand.
“De kans dat verschillende Brusselse centra het voorbeeld volgen van Vlaanderen is zeer waarschijnlijk” zegt woordvoerster van de sectorfederatie van privé-woonzorgcentra Vlozo Emilie Willems.
Prijzen in Brussel
“De woonzorgcentra in Brussel zullen hoogstwaarschijnlijk hogere prijzen moeten hanteren, het is voor ons anders onmogelijk om dezelfde kwaliteit te behouden,” zegt Bert Anciaux, algemeen directeur van woonzorgcentrum De Overbron in Neder-Over-Heembeek. De subsidies die de centra krijgen van de overheid dekken lang niet alle kosten, hieronder vallen enkel het verzorgend en verplegend personeel.
Voor de rest van het personeel krijgen de woonzorgcentra geen subsidies. Ook de andere levensaspecten moeten betaald worden door de inwoners van het rusthuis zelf. De gemiddelde dagprijs in de hoofdstad bedroeg vorig jaar 65,51 euro, maar door prijsstijgingen en indexatie kunnen deze maandelijkse kosten stijgen naar meer dan 2.000 euro per maand.
“Het probleem in Brussel is dat er veel te veel lege bedden staan. Woonzorgcentra kunnen bijna niet anders dan hun prijzen aan te passen,” zegt secretaris-generaal van ouderenzorgfederatie Femarbel Vincent Fredericq. "Er moet gekozen worden om bepaalde investeringen niet door te laten gaan en in de reserves te plukken om de kwaliteit van de service te behouden."
Toch beloven sommige centra dat ze de prijzen zo laag mogelijk zullen proberen te houden. “Wij willen onze prijzen niet aanpassen, we willen het sociaal karakter van onze organisatie behouden” aldus Kelly Mertens, directrice van woonzorgcentrum Huize Sint-Monik. “Als we tegen de winter zien dat het niet mogelijk is om de prijzen laag te houden, dan hebben we geen andere keuze meer.” Het is dus nog afwachten hoe de situatie blijft evolueren.
"De pensioenen liggen veel te laag, en de kloof met de woonzorgkosten blijft maar breder worden"
“De pensioenen liggen veel te laag, en de kloof met de woonzorgkosten blijft maar breder worden,” vindt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk. “Woonzorgcentra kunnen ook niet genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% op elektriciteit (in tegenstelling tot particulieren, red.), het lijkt me nochtans logisch dat dat ook wordt toegepast op deze sector.” Daar bovenop is het zorgbudget die ouderen krijgen (voor wie aangesloten is bij de Vlaamse sociale bescherming, red.) van 130 euro al meer dan twintig jaar amper geïndexeerd.
Het is volgens Staes daarom hoog tijd dat de overheid maatregelen neemt om pensioenen en zorgbudgetten op te trekken.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brusselse woonzorgcentra , Indexering , crisis , zorg , senioren , woonzorgcentra , rusthuizen , energiefactuur