25 oktober 2023: persconferentie met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en minister Annelies Verlinden (CD&V)

| Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

College van procureurs-generaal niet opgezet met kritiek op magistraat na aanslag

© Belga
03/11/2023
Updated: 03/11/2023 12.47u

Het College van procureurs-generaal heeft een brief geschreven aan minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) waarin het de "onophoudelijke aanvallen" aanklaagt tegen de Brusselse magistraat die het uitleveringsverzoek voor de dader van de terreuraanslag in Brussel liet liggen. Dat schrijft La Libre Belgique vrijdag. Psychologe en leiderschapscoach Liesbet Boone wijst op de nefaste gevolgen van zo een aanpak voor de sfeer en het vertrouwen binnen het parket.

Concreet klaagt het College van procureurs-generaal in de brief die dateert van 30 oktober aan dat de voorganger van Van Tigchelt, Vincent Van Quickenborne, op de persconferentie waarin hij zijn ontslag aankondigde wees op een "individuele, monumentale en onaanvaardbare fout met dramatische gevolgen" door een "individuele magistraat". Die uitspraken hebben volgens het College de toon gezet voor "gerichte en onophoudelijke aanvallen op een magistraat van het Brusselse parket van wie zelfs de foto en de identiteit zijn gepubliceerd".

Van Tigchelt wordt verweten die "ad hominem aanvallen" niet te hebben afgezwakt toen hij in de Kamer werd ondervraagd op 25 oktober. De minister sprak daar onder meer tegen dat de vergetelheid het gevolg zou zijn geweest van een gebrek aan middelen en personeel op het Brusselse parket. De beschuldigingen hebben volgens het College van procureurs-generaal in elk geval gezorgd voor "grote bezorgdheid" onder de magistraten en het personeel.

Vingerwijzen

Op sociale media verbaasde doctor in de psychologie en leiderschapscoach Liesbet Boone zich over de aanpak van Van Quickenborne. "Er wordt niet gekeken hoe dit kon gebeuren: de focus ligt op het beschamen en beschuldigen. Zou de minister zich hebben afgevraagd welke impact dit vingerwijzen heeft op hoe veilig magistraten zich nu voelen? Ik zou me niet gesteund voelen, teleurgesteld en bang om de volgende te worden naar wie wordt gewezen om niet naar zichzelf of het eigen systeem te moeten kijken.”

Eerder getuigde Luc Hennart, voormalig voorzitter van de Franstalige rechtbank in eerste aanleg, al aan BRUZZ over de moeilijke sfeer bij het Brussels parket. Bovenop de “rampzalige situatie met massa's werk” waarin je terechtkomt als nieuwe magistraat zorgde dat er volgens hem zelfs voor dat het in het verleden zo moeilijk was om personeel te vinden. De vraag is dan ook hoe snel Van Tigchelt de 26 recent gepubliceerde vacatures voor substituut-procureurs des konings en parketjuristen ingevuld zal krijgen.

Het College vraagt minister Van Tigchelt nu om zijn vertrouwen in het openbaar ministerie expliciet uit te spreken. De minister drukte in een reactie zijn steun uit en benadrukt dat "onze medewerkers beter ondersteund moeten worden in hun werk, onder meer door betere controlesystemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , magistraten , paul van tigchelt , Abdesalem Lassoued

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni