In de Antoine Dansaertstraat opent donderdag het Dansaert Dreams pop-upatelier. Iedereen die in de wijk woont, werkt of winkelt is er welkom met ideeën om de buurt te verbeteren.
Dansaert Dreams pop-upatelier: op zoek naar een nog betere buurt
Dansaert Dreams is een initiatief van de handelaarsvereniging Downtown Dansaert. Dat diende een 'Local&Together'-project in bij het Gewest, dat met 60.000 euro over de brug kwam. “We wilden dat geld niet weer aan bloembakken of zitbanken besteden,” zegt Carine Lauwers van Downtown Dansaert. “In de plaats moesten we eens nadenken over waar we echt naartoe willen met de buurt. En dus besloten we dat gewoon te vragen aan de handelaars, bewoners, bezoekers en toeristen. Hoe zien zij onze buurt in de toekomst? Met al die ideeën willen we dan aan de slag. Zelf, of met partners zoals de overheid.”
Dansaert Dreams is een website en een Facebookpagina, maar vanaf donderdag 1 juli dus ook een pop-upatelier. De aftrap wordt gegeven met een debat over leefbaarheid. Onder meer Sonja Noël van Stijl en Pascal Verbeken, auteur van Brutopia, tekenen present. Tot 21 juli kun je er terecht met al je ideeën rond leefbaarheid. Het volgende atelier vindt dan elders in de wijk plaats en zal over mobiliteit gaan. Het laatste atelier eind dit jaar heeft duurzaamheid als thema.
“Ik zal tevreden zijn als de mensen in de wijk elkaar ontmoeten en samen tot de beste oplossing komen”
“Ik zal tevreden zijn als de mensen in de wijk elkaar ontmoeten en samen tot de beste oplossing komen,” zegt Lauwers. “Er stromen nu zelfs al ideeën binnen, die soms makkelijk uitvoerbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld het doortrekken van buslijn 33. Als die bus tot aan Thurn & Taxis zou rijden, bereik je heel wat mensen die nu op de middag moeilijk tot in het centrum raken.”
Dansaert Dreams komt niet zomaar uit de lucht vallen. Al enkele jaren kent de Dansaertwijk een vrij groot verloop van handelaars, wat soms tot bezorgdheid leidt. “Dansaert Dreams is een reactie op de derde mokerslag die corona is voor onze wijk, na de aanslagen in 2016 en het plotse invoeren van de voetgangerszone. We moeten nu toch eens nadenken over de toekomst. Let wel: er komen nog voortdurend nieuwe winkels bij, terwijl de grote sterkhouders zoals Stijl blijven bestaan en zichzelf vernieuwen. Maar we hopen nu vooral dat er wild gedroomd wordt, dat er opnieuw veel meer creativiteit komt en dat jonge ontwerpers hier weer een plek vinden om te experimenteren.”
Iedereen die in de wijk woont, werkt of winkelt is dus welkom om ideeën te spuien. En dat stemt Mehdi Ould Kerroubi tevreden. Hij neemt donderdag ook deel aan het debat en doet dat als stichter van de organisatie BBall in the Sky. Het was die organisatie die het basketbalpleintje op de Nieuwe Graanmarkt een kleurtje gaf. Nu houdt hij een galerij vlak naast het pleintje, dat sport, kunst en design verenigt.
Kleur in de buurt
“In de Dansaertwijk wonen mensen uit de arbeidersklasse samen met studenten en Vlamingen, die doorgaans wat beter bij kas zitten. Ik zou heel blij zijn als iederéén zijn ideeën kwijt kan én als sommige van die ideeën ook effectief uitgevoerd worden. Want dat is soms het probleem: als bijvoorbeeld de basketbalspelers op het pleintje al hun zegje doen, zien ze daar het resultaat vaak niet van weerspiegeld in de getroffen maatregelen, waardoor ze de beleidsmakers niet meer vertrouwen.”
Zelf lukt het Mehdi Ould Kerroubi wel aardig om kansarme jongeren te bereiken. Hij groeide op in een armere buurt in Laken, en woonde ook vijf jaar in 'les cinq blocs', vlak bij het pleintje dus waar hij vroeger basketbal speelde. “Automatisch kom ik dan al sneller terecht bij mensen die op me lijken toen ik jong was,” aldus Mehdi Ould Kerroubi.
Zelf heeft hij trouwens ook al een idee voor de Dansaertwijk. “Ik wil alle straten vanaf het basketbalpleintje tot aan de Beurs schilderen om zo wat kleur in de buurt te brengen.” Benieuwd of zijn idee het haalt.
Zin om er donderdagavond bij te zijn? Laat dan via de Facebookpagina van Dansaert Dreams weten dat je komt.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Dansaertstraat , dansaert dreams pop-upatelier , burgerparticipatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.